Door op 23 januari 2017

PvdA-raadslid Hassan Buyatui: “demilitariseer mijn geboortestad”

Al-Hoceima, een stadje in het noorden van Marokko (Rif), is sinds kort wederom het toneel geworden voor militair machtsvertoon. Betogers zijn de straat op zijn gegaan om meer rechten te eisen en stellen dat mensenrechten geschonden worden. Wij gingen in gesprek met Hassan Buyatui, gemeenteraadslid van de PvdA in Almere, die in Al-Hoceima opgegroeid is. Zijn steunbetuiging aan Al-Hoceima ging de wereld over en werd honderden keren gedeeld via social media.

Wat is er aan de hand in Al-Hoceima?
“Eind oktober 2016 is in Al-Hoceima een visverkoper op een afschuwelijke wijze om het leven gekomen. Zijn handel werd in beslaggenomen en in een vuilniswagen gegooid. Uit protest klom hij op de vuilniswagen om te voorkomen dat zijn vissen werden vernietigd. Op dat moment werd de persmachine aangezet. Mohsin Fikri werd vermorzeld. Deze gebeurtenis heeft kort daarna, zowel in Al-Hoceima als daarbuiten, geleid tot protesten; vreedzame protesten moet ik erbij zeggen.”

Wat willen de demonstranten?
“Velen hebben aangegeven dat de dood van Mohsin Fikri de druppel is. De betogers eisen dat er verandering komt. Ze willen bijvoorbeeld verbeteringen op het gebied van onderwijs, werk en gezondheidszorg. Dit zijn basale dingen en ook zaken zoals vrijheid van meningsuiting en mensenrechten zijn ook niet op orde.”

In hoeverre leeft dit onder de Marokkaanse gemeenschap in Nederland?
“De betogers in Al-Hoceima deden vanaf de eerste dag een duidelijk oproep richting iedereen in het Westen en vroegen daarbij om steun. Zo zijn er regelmatig demonstraties in Spanje, Frankrijk, België, maar ook in Nederland. De eerstvolgende demonstratie is op 27 januari aanstaande voor de Tweede Kamer. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat er meer aandacht gegenereerd wordt, vooral na de laatste verschrikkelijke gebeurtenissen van begin dit jaar in Al-Hoceima.”

Wat gebeurde er begin dit jaar dan?
“Op woensdag 4 januari jl. trad de oproerpolitie hardhandig op tegen vreedzame betogers. Met geweld heeft de oproerpolitie de demonstratie uit elkaar geslagen. Er zijn slachtoffers gevallen en aanhoudingen verricht. Ook journalisten werden lastiggevallen en geïntimideerd. Op dit moment is meer politie in Al-Hoceima en omgeving aanwezig dan het aantal inwoners van de stad. Dat kan zomaar omdat Al-Hoceima al sinds 1958 een militair gebied is verklaard. Dit vind ik echt niet kunnen. Ik ben daarom onvoorwaardelijk solidaire met de vreedzame beweging in Al-Hoceima en wil dat de politie zich onmiddellijk terugtrekt uit de stad. Respect voor mensenrechten is het hoogste goed. Een overheid heeft een verantwoordelijkheid naar haar burgers om zich daaraan te houden.”

Over mensenrechten gesproken; kan Amnesty International iets betekenen?
“Ik heb inderdaad contact gezocht met Amnesty International Nederland om aandacht te vragen voor de gebeurtenissen in Al-Hoceima. Ik ben zeer bezorgd en wil hier graag iets aan doen. Toen ik hoorde dat twee medewerkers van Amnesty het land uitgezet zijn, heb ik contact gezocht met hun directeur. Op deze manier hoop ik aandacht te vragen voor de situatie aldaar. Het is belangrijk om de machthebbers in Marokko op te roepen vreedzaam te blijven. De burgers in het Rif-gebied moeten de vrijheid hebben te participeren in zaken die ze willen veranderen. Evenals de vrijheid te hebben om bijvoorbeeld het Amazigh nieuwjaar rustig te kunnen vieren; een stukje eigen identiteit.”

Wat is een Amazigh jaar?
“Het Amazigh nieuwjaar wordt gevierd in gebieden zoals Rif (noorden van Marokko), waar men Tamazight [red. Berbers] spreekt. Het Amazigh jaar begint op 13 januari en loopt 950 jaar verder. Dus 13 januari 2017 valt overeen met 1 Yannayer 2967. De viering van het Amazigh nieuwjaar is dit jaar in Al-Hoceima niet doorgegaan omdat de sfeer in de stad te grimmig is door de duidelijke aanwezigheid van de oproeppolitie. De mensen willen geen confrontaties omdat ze heilig geloven in vreedzame festiviteiten. De organisatie kondigde de dag daarvoor wel een ludieke actie tegen de belegering van de stad, namelijk: foto’s te maken met de tekst ‘tegen de belegering van Al-Hoceima’ (in het Arabisch: لا للعسكرة) en deze via social media te delen. PvdA Almere deed ook mee.”

Hoe deed de PvdA Almere mee?
“Door een groepsfoto met een A4-tje in de handen houden met de boodschap: tegen de belegering van Al-Hoceima en voor het opheffen van het decreet dat de regio Al-Hoceima een militair gebied verklaart. Deze foto werd breed gedeeld op Facebook. Ondertussen heeft de PvdA-fractie in de Tweede kamer ook Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken over de mensenrechtensituatie in Marokko. De PvdA komt graag op voor alle mensenrechtenschendingen waar dan ook in de wereld. Dus ook in Marokko. Ondanks grote afstand is het altijd zaak om solidair te zijn met hen die hun rechten zijn ontnomen. Mensen in Rif mogen niet het slachtoffer zijn van een overheid die weliswaar qua wetgeving stappen in de goede richting zit, maar in de praktijk met harde hand optreedt tegen vreedzame betogers.”

Waar ben je naar op zoek?