Algemene Beschouwingen 2022

Door Ruud de Jonge op 15 oktober 2021

Goedenavond.

Ik heb een tijdje nagedacht over hoe ik zal beginnen vanavond en eigenlijk heb ik besloten om te beginnen met eenpersoonlijk verhaal. En dat verhaal is eigenlijk een reflectie over hoe ik denk over de huidige begroting. Vroeger, jaren geleden, kreeg ik meerdere malen achter elkaar een rapport mee van school en wat, nou hoe zal ik het zeggen, een gevarieerd beeld liet zien. En het was altijd weer een uitdaging om te bepalen hoe ik dit verkocht zou krijgen aan mijn ouders.

Natuurlijk was ik enthousiast over de goede cijfers en probeerde zo min mogelijk te praten over de vakken waar ik wat minder in scoorde. Ik denk dat het wel herkenbaar is en wat dat betreft, is ook niets menselijks mij vreemd. Nu we het over deze begroting hebben, herken ik wel iets in het patroon. En als ik de begroting uiteindelijk vergelijk met mijn rapport, zie ik opnieuw een gemiddelde naar voren komen wat ik zou willen interpreteren als een mager zesje. Met mij is het uiteindelijk nog wel redelijk goed gekomen

En ik hoop dat dit ook voor Almere gaat gelden. Maar dat is wel het gevoel dat op dit moment bij mij achterblijft.Want wat mis ik nu in deze begroting? Ik mis in deze begroting lef en ambitie. En ik mis de passie om van Almere dé beste stad van de regio te maken. Ik mis ook de extra stappen die we zouden moeten zetten om onze wijken een plek te maken waar je met plezier wilt blijven wonen. Dat vind ik wel belangrijk.

Wat zie ik nog meer in deze begroting? Nou, ik zie uiteindelijk dat Den Haag naar ons luistert en betaalt waar we recht op hebben en wat we aan het uitvoeren zijn. Dat is goed nieuws, laten we dat niet vergeten. Ik zie ook dat wij meer geld en gaan besteden aan beheer & onderhoud. Wat dat betreft een heel goed punt en een noodzakelijke stap maar tegelijkertijd zie ik ook nog steeds een voornemen om fors te bezuinigen. Een bedrag van 10 miljoen.

En als ik nou kijk naar de plannen en naar dat mooie kleurenschemaatje wat erachter hangt, dan is het wat ons betreft wel erg zacht en eigenlijk missen we nog steeds een aantal punten. Als PvdA vinden we dat wat daar toch echt meters moeten maken. Hoe zorgen we nu echt voor voldoende betaalbare woningen voor starters die klem zitten?

Het kan niet zijn dat jongeren die hier opgroeien tot hun 35e thuis moeten blijven wonen en afhankelijk zijn van dejubelton van hun ouders om een start te kunnen maken. Dat vinden wij niet echt een goede start. En daar moeten wij een antwoord op hebben. Dat antwoord komt deels uit Den Haag maar ook voor een groot gedeelte hier uit deze ruimte. En daar vind ik wel dat we meters moeten maken.

Duurzaamheid is voor ons ook een heel belangrijk punt en ik zou toch graag willen nadenken, samen met de raad, hoe wij duurzaamheid iets maken wat geen luxe item is voor de rijkeren onder ons. Want we hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de ‘energie armoede’ te bestrijden. En natuurlijk een traditioneel PvdA punt: hoe zorgen wij dat iedereen in Almere zeker is van voldoende inkomen om een menswaardig bestaan op te bouwen? Want dat is toch wel de basis van hoe je je thuis voelt in deze gemeente.

Als laatste punt, maar er komen er ongetwijfeld nog meer: hoe zorgen we ervoor dat je je thuis voelt in deze mooie stad? Want samen met je buren maak je de wijk. En ik mis hier de vooruitgang en dat is voor mij ook de reden waarom ik deze begroting toch een mager zesje geef. Terwijl, op het moment dat je echt na gaat denken over de inhoud van die begroting; dan zie je dat Almere eigenlijk geld genoeg heeft. Almere staat financieel er zeer sterk voor. Er komt veel geld binnen. Onze reserves zijn uitstekend op peil en zo goed zelfs dat wij binnenkort zelfs over onze spaardoelstellingen heen gaan. En dat is toch wel iets bijzonders want dat is wel de boodschap (als je tussen de regels doorleest) die in deze begroting naar voren komt.

Wij zijn geen spaarbank wat dat betreft. En in een spaarbank kan je niet wonen. Dat is voor ons wel een belangrijk thema en we hebben deze wel vaker gebruikt in de in de verkiezingen. Maatregelen hierover vereisen lef en ambitie. Aan ons de taak om deze te tonen. De PvdA is daar klaar voor.

Ruud de Jonge, Fractievoorzitter PvdA Almere

Ruud de Jonge

Ruud de Jonge

Wie ben ik? Net zoals veel Almeerders, kom ik oorspronkelijk uit Amsterdam. Ik ben in 1983 naar Almere verhuisd en heb de stad nooit meer (als woonplaats) verlaten. Ik kom uit een echt rood nest waar de PvdA, de VARA en het Parool dagelijkse kost waren. Dat laat je nooit meer los. Almere heeft een

Meer over Ruud de Jonge