Balans of onbalans bij woningbouw?

Door Erik Theunissen op 24 januari 2022

Afgelopen donderdag hebben we tijdens de politieke markt veel gesproken over het woord balans. Er moet balans zijn tussen de vraag en het aanbod van woningen en er moet per wijk, per stadsdeel en over heel Almere balans zijn tussen het type woningen die we bouwen. De wethouder betoogt dat als we goedkope woningen bouwen in Pampushout, dat we daarmee de balans tussen goedkope en dure woningen in Poort stuk maken. Maar op de een of andere manier mogen we het nooit hebben over de onbalans die Almere heeft met betrekking tot dure woningen.

Door de wijk Overgooi (en in mindere mate Vogelhorst), die voor het grootste deel niet meetelt in de officiële cijfers, hebben we veel te veel grond beschikbaar voor dure woningen. Grond die we al 25 jaar niet verkocht krijgen. Tegelijk horen we van het college dat we te weinig grond beschikbaar hebben om goedkope woningen te bouwen. Hoe kan dat?

Dat is een goede vraag die ik niet anders kan beantwoorden dan dat de keuze is gemaakt om die onbalans te creëren en in stand te houden. Er mag gewoon niet over Overgooi gesproken worden en iedere poging om iets te veranderen in Overgooi wordt door de VVD in de kiem gesmoord.

Nu denken de PvdA en de VVD natuurlijk anders over wonen, maar je kan niet anders concluderen dan dat dit slecht is voor Almere. Niet alleen blijft er bouwrijpe grond onbenut, het kost ons ook veel geld terwijl de grond in Overgooi ons juist heel veel winst kan opleveren, iedere euro die we daar verdienen gaat rechtstreeks de zakken van de gemeente in. We hoeven er nauwelijks kosten te maken.

Wat heeft dit met Pampushout te maken? 

Het lijkt erop dat we nu meer dan 700 dure woningen gaan bouwen in Pampushout. Die zijn nodig voor de balans in de Almeerse woningmarkt en er zal vraag naar zijn. Dat geloven we. De PvdA vraagt zich alleen af dat als we de balans met betrekking tot de dure woningen in Almere Poort realiseren, wat gaan we dan doen in Overgooi en Vogelhorst? Door het voorstel dat het college nu doet wordt de onbalans tussen beschikbare grond voor dure en grond voor goedkope woningen alleen maar schever.

Erik Theunissen

Erik Theunissen

Wie ben ik? Ik ben 36 jaar en ik woon ongeveer 25 jaar in Almere. Ik ben opgegroeid in Amsterdam West en Muziekwijk Noord, nu woon ik in het beste stadscentrum van Nederland. Ik heb HBO Facility management gestudeerd en ik heb een tijdje aan de VU gestudeerd, maar de universiteit bleek niet mijn ding

Meer over Erik Theunissen