Coalitie in Almere geklapt.

15 november 2019

Bij aanvang van het plenaire deel van de vergadering vroeg fractievoorzitter Ellian van de VVD het woord. Hij gaf aan dat VVD, D66 en ChristenUnie geen vertrouwen meer hebben in de PvdA.

Ruud de Jonge reageerde daarop als volgt:

Dank voorzitter,

Graag wil ik reageren op de mededeling die dhr. Ellian zojuist heeft uitgesproken.

De PvdA kijkt terug op een bewogen 1,5 jaar in deze coalitie.

Na een mooi verkiezingsresultaat hebben wij met Lef en Liefde voor Almere gewerkt aan een coalitieakkoord waar we nog steeds trots op zijn. We hebben samen met onze coalitiepartners belangrijke voortgang geboekt. En we zijn nog lang niet klaar.

Vanaf het moment dat de opvolging van Loes Ypma zich aandiende, zijn dan ook op zoek gegaan naar een Almeerder of Almeerse die een aanwinst zou kunnen zijn voor het huidige team. En wij hebben een uitstekende kandidaat gevonden met bewezen ervaring.

Maar, laten we ook oog hebben voor wat minder goed ging. Onder tijdsdruk hebben we ons laten verleiden tot het voortijdig noemen van een naam. En dat hadden we niet moeten doen.

De stad staat voor grote uitdagingen in de nabije toekomst. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Bezuinigingen treffen de zorg en ondersteuning van de meest kwetsbare Almeerders. De PvdA zal zich in de toekomst blijven inzetten voor alle Almeerders. Dat zit in ons DNA.

Met het standpunt van VVD, D66 en ChristenUnie rest ons niets anders dan onze wethouder terug te trekken. Met pijn in ons sociaaldemocratische hart nemen we deze stap.

Wethouder Soetekouw wil graag ook enige woorden tot u richten. Voorzitter, is dit akkoord?

Verklaring van Ruud