Door Erik Theunissen op 3 maart 2017

Dijsselbloem bezoekt Almere

Minister Jeroen Dijsselbloem was afgelopen dinsdag in Almere voor een bijeenkomst met studenten van Windesheim Flevoland. In een op ‘College Tour’ geïnspireerde setting sprak hij met een aantal jonge ondernemers.

Ondernemersvragen
De jonge ondernemers hadden veel concrete vragen voor de Minister. Zo werd hem gevraagd hoe het zit met leningen voor jonge ondernemers, omdat banken soms geen lening verstrekken wanneer zij het te lenen bedrag te laag vinden. Dijsselbloem gaf aan dat het Ministerie van Financiën bezig is met het opzetten van een fonds, speciaal bedoeld voor bedrijven die bij de bank geen lening kunnen krijgen maar wel risicodragend kapitaal hebben.

Op de vraag hoe Nederland concurrerend kan blijven in onze globaliserende wereld, antwoordde Dijsselbloem dat vooral grote internationale bedrijven hun steentje moeten bijdragen. Er zijn Nederlandse multinationals die maar 2 of 3 procent belasting betalen. Dat is niet eerlijk. De belasting op loon moet daarom omlaag en de belasting voor die bedrijven moet omhoog.

Er zijn ook zorgen over ondernemers die goedkoper werken dan hun concurrenten omdat ze zich niet aan de regels houden. Dijsselbloem: “We hebben nu eenmaal een vrije markt en iedereen mag zelf zijn tarieven bepalen. Maar als je merkt dat je concurrenten de belasting ontwijken, dan mag je mij bellen.”

Vragenuurtje
Tijdens het vragenuurtje vroeg een student hoe Dijsselbloem aankijkt tegen stijgende lonen en of dit de positie van Nederland zwakker maakt. Het antwoord daarop was duidelijk. De Minister lichtte toe dat de lonen de laatste jaren nauwelijks gestegen zijn. En nu het beter gaat met de economie, moeten ook werknemers daar van kunnen profiteren. Bovendien kunnen mensen meer geld uitgeven wanneer zij meer verdienen. Dat is goed voor de economie. Daar profiteren bedrijven van.

Bij de studenten leven ook zorgen over de huidige lage rente. Als de economie nu weer tegenwind krijgt, zijn er geen instrumenten meer om de economie verder te stimuleren. Volgens Dijsselbloem is dat als een zwaard met twee scherpe kanten. Aan de ene kant profiteren met name jongeren van een lage hypotheekrente, maar ouderen met veel spaargeld zien daar nauwelijks rendement op. Wat Dijsselbloem betreft gaat de Europese bank de rente dan ook laten stijgen zodat ook de inflatie weer kan toenemen, de lonen kunnen stijgen en de economie weer kan groeien.

Flevo Campus
Dijsselbloem sloot zijn bezoek aan Almere af met een bijeenkomst in de Aeres Hogeschool, waar hij werd bijgepraat over de Flevo Campus en in gesprek ging over de Floriade.