7 september 2015

Gek op Linkse Hobby’s

Afgelopen zaterdag 5 september organiseerde de PvdA Almere “Linkse Hobby’s: een debatmiddag.” Op initiatief van gemeenteraadslid Jerzy Soetekouw en het 18-jarige PvdA-lid Esther Talal vonden er diverse debatten plaats, onder meer over het bestaansrecht van de PvdA en de toekomst van Zwarte Piet. Om het debatteren extra spannend te maken, was het van te voren niet duidelijk of je voor of tegen de stelling zou pleiten. Soetekouw blikt terug op een geslaagde middag met spraakmakende gasten.

Geslaagde dag
“Linkse Hobby’s was een geslaagd evenement. Het was ons doel om de PvdA Almere met een bijzonder evenement weer op de kaart te zetten. En dat is gelukt.” Er waren deze dag ongeveer 200 unieke bezoekers aanwezig in Corrosia en op het hoogtepunt zaten er ongeveer 130 mensen in de zaal. Soetekouw: “De opkomst was fantastisch. Aan het begin van de middag zat de zaal helemaal vol: een ongekend succes. Aan het eind van de dag zaten er nog zeker 50 mensen in de zaal, die het volledige programma hebben meegemaakt. Ik denk dat wij erin geslaagd zijn een toegankelijk evenement neer te zetten voor een breed en deels nieuw publiek.”

Zwarte Pieten
De gasten die tot het einde zijn gebleven maakten ook het debat over Zwarte Piet, ingeleid door Quinsy Gario, mee. Vooraf was er in de lokale en sociale media veel ophef ontstaan over de uitnodiging van de man die het nationale debat over Zwarte Piet heeft aangezwengeld. Raadslid Soetekouw: “Wij hebben bewust gekozen voor spraakmakende gasten die tot de verbeelding spreken en misschien ook wel weerstand oproepen. In een debat gaat het om de scherpe tegenstellingen en met iemand als Quinsy Gario is de toon direct gezet. Ook Rob Oudkerk en Maarten van Rossem zijn gasten met een uitgesproken mening. Ideaal voor een debat waarin je hoopt op confrontaties: zonder te schuren kan het immers nooit glanzen. Wij hopen dan ook dat dit debat eraan heeft bijgedragen dat onze gasten de actuele thema’s vanuit verschillende invalshoeken kunnen zien.”

Traditie
Gezien het succes van de eerste editie van “Linkse Hobby’s” wil de organisatie dit evenement graag een vervolg geven. Soetekouw: “Wij hebben de lat direct heel hoog gelegd voor een volgend evenement. Met verder nog gasten als Lea Bouwmeester, Gerson Main, Mario Withoud & Caroline in’t Veld, hebben wij een programma met nationale allure kunnen neerzetten. Voor volgend jaar willen wij nadrukkelijk samen met het publiek het programma samenstellen: alleen zo kunnen wij de politiek, met “Linkse Hobby’s”, aantrekkelijker en toegankelijker maken voor een breder publiek.”