Door op 24 januari 2015

Huisvest Almere vergunninghouders passend?

De PvdA wil weten welke afspraken er zijn voor het huisvesten van toegelaten asielzoekers in Almere. Deze vergunninghouders kunnen een aangeboden woning alleen in heel uitzonderlijke gevallen weigeren en blijken in de duurste huurwoningen te worden geplaatst.

Het rijk verdeelt erkende asieIzoekers evenwichtig over alle gemeenten in Nederland. Samen met de corporaties zijn de gemeenten vervolgens verantwoordelijk voor het aanbieden van een passende huurwoning aan de vergunninghouders. De vergunninghouders moeten de opvang voor asielzoekers verlaten zodra hen een woning wordt aangeboden.

In Almere krijgen vergunninghouders ook de duurste sociale huurwoningen aangeboden. In zo’n woning heeft de huurder maandelijks een gat in het huishoudbudget van ruim 13 procent. Door dat tekort van € 165 kunnen de nieuwkomers niet normaal meedoen.

Het aanbod van de Almeerse corporaties is de afgelopen jaren steeds duurder en steeds minder geworden. Betaalbaarheid is een groot probleem in Almere. Twee derde van het aanbod van de corporaties is te duur voor huurders die huurtoeslag nodig hebben in Almere te kunnen wonen.

De PvdA wil weten welke afspraken er zijn over het aanbieden van huurwoningen aan vergunninghouders en of betaalbaarheid daar een onderdeel van is.

Eerder heeft de PvdA vragen gesteld over de beschikbaarheid van betaalbare aangepaste woningen in Almere. Het college laat naar aanleiding van die vragen een onderzoek uitvoeren.

Klik hier om de vragen te bekijken.