Door Jerzy Soetekouw op 17 september 2016

Meerderheid voor woonlastenfonds 2016

Hoge huren maken wonen in Almere onbetaalbaar voor huurders met een smalle beurs. Het Almeerse Woonlastenfonds biedt daar enige compensatie voor. Dankzij PvdA, D66, Leefbaar Almere, SP, CDA, GroenLinks en AP/OPA kunnen huurders met een laag inkomen op een bijdrage van de gemeente rekenen. Als het aan de PVV, de VVD en de fractie Eekhuis had gelegen was er geen Woonlastenfonds. Een gesprek met Jerzy Soetekouw.

Waarom is er een Woonlastenfonds?
“Dertig jaar geleden heeft het ministerie uitgerekend dat er voldoende goedkope huurwoningen waren voor alle huurders met een smalle beurs. Huurders die huurtoeslag nodig hebben zouden moeten wonen in huizen die niet duurder zijn dan € 410. Die woningen zijn er nu helaas nog niet in Almere.”

Huurders krijgen toch huurtoeslag als de huur hoger is?
“Voor woningen die duurder zijn dan € 410, moet de huurder een steeds groter deel van de huur zelf betalen. Dat grotere eigen aandeel kan oplopen tot een gat in het huishoudbudget van € 160. Met de bijdrage uit het Woonlastenfonds biedt de gemeente hiervoor enige compensatie, zonder te stimuleren dat huishoudens met een laag inkomen terechtkomen in een huis dat te duur voor hen is. Dit lost alleen niet het probleem van het tekort aan goedkope huurwoningen op. Om meer betaalbare woningen te krijgen heeft de PvdA er daarom voor gezorgd dat er GoedHuur-woningen komen. Die moeten duurzaam betaalbaar zijn voor huurders.”

Niet iedere fractie bleek blij met het Woonlastenfonds 2016.
“Er zijn inderdaad partijen die de huurders met een laag inkomen geen warm hart toedragen. In de landelijke politiek hebben VVD en PVV in het vorige kabinet niets gedaan aan het veranderen van de hypotheekrenteaftrek. In plaats daarvan heeft Rutte 1 stevig bezuinigd op de huurtoeslag. Daardoor moeten huurders een groter deel van de huur zelf betalen. Gelukkig vindt de PvdA in Almere de fracties van D66, Leefbaar Almere, de SP, het CDA, GroenLinks en PA/Opa aan onze zijde. Daarom is er ook in 2016 een Woonlastenfonds dat compensatie biedt voor de ergste gevolgen van te hoge huurprijzen.” Volgend jaar stemt de raad, net als ieder jaar, opnieuw over het Woonlastenfonds.

Jerzy Soetekouw

Jerzy Soetekouw

Jerzy Soetekouw is oud-wethouder Sociaal Domein, Diversiteit & Inclusie voor de PvdA Almere van 2018-2019. Tegenwoordig is hij directeur van VMCA. De VMCA is een zelfstandige organisatie die uitgaat van kansen en mogelijkheden voor vrijwilligers, mantelzorgers en organisaties. De VMCA bevordert sociale cohesie en participatie binnen de Almeerse samenleving. Soetekouw had als wethouder in de

Meer over Jerzy Soetekouw

Waar ben je naar op zoek?