Motie verworpen, voorstel uitgevoerd!

15 mei 2019

College zet voor 2019 in op de werving van pleeggezinnen met diverse culturele achtergrond!

Al jaren bestaat er een groot tekort aan pleeggezinnen in Almere. In 2018 stonden er minstens 20 jeugdigen op de wachtlijst voor plaatsing in een pleeggezin.
Eerste prioriteit is dan ook om deze wachtlijst te verkleinen door het voeren van een permanente wervingscampagne.

Alle kinderen verdienen het om in veilig en warm gezin op te groeien!

Wel blijkt dat veel plaatsingen in een pleeggezin door diverse oorzaken voortijdig worden afgebroken. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat plaatsing in een pleeggezin met een gemeenschappelijke sociaal-culturele achtergrond een geslaagde plaatsing sterk bevordert. Om deze reden heeft de PvdA Almere in november 2018 een motie ingediend om bij de werving van pleeggezinnen extra in te zetten op de werving van pleeggezinnen met een niet-westerse achtergrond.

Wethouder Dijkstra stond sympathiek tegenover deze motie maar helaas kreeg de motie in de raad niet voldoende steun. Wij hebben deze motie daarop ingetrokken.
Het verheugt ons dan ook zeer dat wij in de rapportage over het tweede halfjaar van 2018 over de Jeugdwet lezen dat in januari een nieuwe campagne is gestart. Deze campagne is specifiek gericht op het werven van tenminste 15 gezinnen met diverse culturele achtergronden zodat kinderen bij voorkeur in een gezin kunnen worden geplaatst dat aansluit bij hun sociaal-culturele achtergrond en leef- en belevingswereld.

Hoewel onze motie het niet heeft gehaald heeft het college wel de strekking van de motie overgenomen en in beleid vertaald. Dank hiervoor!