23 oktober 2013

Programma Afrikadag 2013 is online!

Op 2 november vindt de jaarlijkse Afrikadag weer plaats! Bezoek afrikadag.nl/tickets voor een uitgebreide beschrijving van het programma en boek uw ticket!

Dit jaar staat u weer een veelzijdige Afrikadag te wachten, met veel interessante sprekers en gasten! De Afrikadag vindt plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het Tropentheater en Soeterijn Café. Bovendien hebt u als deelnemer de hele dag gratis toegang tot het prachtige Tropenmuseum. Het hoofdthema van deze Afrikadag is ‘Let’s work’, over alle aspecten van werk in Afrika; van ondernemen, investeren en de rol van vrouwen tot kinderarbeid en slavernij in heden en verleden. Verder kunt u terecht op onze informatiemarkt, mooie films bekijken en een optreden van Senegaleze zanger Omar Ka bijwonen. Om 18.00 begint bovendien in Hotel Arena een spetterende Afterparty! Mis het niet!

Hoofdgasten
Omdat de Afrikadag in het teken staat van arbeid, is de de hoofdgast van dit jaar Carol Kariuki, CEO van de werkgeversorganisatie Kepsa. Kepsa streeft ernaar om de rol van de private sector in Kenia als drijfveer voor economische groei en werkgelegenheid te vergroten. Kariuki werkt binnen Kepsa samen met onder andere de Keniaanse overheid, de EU, de Wereldbank en de UNDP om de infrastructuur voor kleine en grote Keniaanse ondernemers te verbeteren.

Kariuki opent de dag samen met minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelings- samenwerking en stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost Fatima Elatik. Minister Ploumen zal onder andere haar nieuwe beleid toelichten, en er zal na de opening een uitgebreide Q&A sessie met haar en Carol Kariuki plaatsvinden.

Woordvoerdersdebat en high level debat
In de grote zaal van het KIT zal er een debat plaatsvinden tussen woordvoerders ontwikkelingssamenwerking van verschillende partijen uit de Tweede Kamer over het veranderende ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Waar zien zij knelpunten en kansen voor bijvoorbeeld het Dutch Good Growth Fund? Ook is er een high level debat over het hoe en wat van investeren in Afrika met Siep Hiemstra, directeur Midden-Oosten en Afrika bij Heineken, Peter Poortvliet van Ministerie van Buitenlandse Zaken, directeur van Oxfam Novib Farah Karimi, Europarlementariër Thijs Berman en het Netherlands Africa Business Council.

Veel meer workshops
Er zijn naast de debatten in de Grote Zaal verschillende kleinere zalen, waar workshops en lezingen gegeven zullen worden door een groot aanbod aan NGO’s en bedrijven, waaronder Amnesty International, Cordaid, Oxfam Novib, FNV Mondiaal, Hivos en OneWorld. Foundation Max van der Stoel zal ook workshops organiseren, onder andere ons lobbyprogramma Fair Politics organiseert een debat over de gevolgen voor belastingontduiking voor Afrikaanse landen.

Muziek, mode en media
In de kleine zaal en het soutterain van het Tropenmuseum kun je terecht voor het culturele programma, waaronder een fashionshow van jonge, up and coming Afrikaanse ontwerpers, live muziek van de Senegalese zanger Omar Ka en zijn band, een speciaal geselecteerde film van het Africa in the Picture filmfestival, een talkshow met onder andere bloggers van de populaire internationale blog Africa Is A Country en jonge Afrikaans-Nederlandse (video)bloggers over de impact van nieuwe media op representaties van Afrika en Afrikanen. Bovendien heb je als Afrikadag-bezoeker gratis toegang tot het Tropenmuseum, waar de tentoonstelling ‘zwart & wit’ op dit moment plaatsvindt, die ingaat op het Nederlandse slavernijverleden en de erfenis daarvan.

Africa at Night, Second edition
Na het grote succes van Africa at Night vorig jaar, kon een afterparty dit jaar niet achterwege blijven! Vorig jaar vond de afterparty plaats in de Sugarfactory, en werd er na een heerlijke Eritrese maaltijd gedanst op de afro-soul van Freddy Massamba en de beats van verschillende DJ’s. Dit jaar zal de afterparty in Hotel Arena zijn, en staat er weer een prachtige line-up én een heerlijke maaltijd op je te wachten.

Kortom, er is genoeg te doen en te zien op de Afrikadag 2013, wat wederom belooft het grootste en meest diverse evenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland te worden!

Partners van de Afrikadag
De Afrikadag wordt dit jaar mogelijk gemaakt door Oxfam Novib, Heineken, Cordaid, Shell, FMO, Hivos, FNV Mondiaal, Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament, SPARK, Netherlands Institute for Multiparty Democracy, Amnesty International, Stichting De Born, Koninklijk Instituut voor de Tropen en mediapartner OneWorld.