PvdA Almere in Corona tijd

Door Erik Theunissen op 6 april 2020

Almere zit nu zo’n drie weken in lockdown, maar dat betekent niet dat de PvdA in Almere heeft stilgezeten. Onze actie voor het Voedselloket is een groot succes (doneren kan nog steeds!) en we staan continu in contact met inwoners, zorgverleners, ondernemers en niet te vergeten al die vrijwilligers die zich inzetten om mede-Almeerders te helpen waar nodig. Kijk daarvoor ook vooral op onze Facebookpagina. Daarnaast maken we ons ook achter de schermen hard voor mensen die getroffen worden door de coronacrisis. Een korte samenvatting:

We hebben bij het college gevraagd naar de inspanningen van de afdeling Werk & Inkomen om mensen in deze crisis te ondersteunen, de regelingen omtrent armoedebestrijding, de ondersteuning van minderbedeelden en de hulp bij het aanschaffen van laptops voor thuisonderwijs voor gezinnen die zich dat niet kunnen veroorloven. Uit de antwoorden van het college blijkt dat er veel gebeurt om mensen te helpen en dat horen we ook van ons netwerk. Een greep uit de maatregelen:

  • De gemeente heeft goed contact met het Voedselloket en de negen samenwerkende hulporganisaties van Almere. Het college heeft aangegeven dat als de nood aan de man komt, de gemeente er staat om deze organisaties te steunen.
  • Werkzoekenden met kinderen krijgen tijdelijk wat verlichting in hun sollicitatieplicht, omdat er geen kinderopvang mogelijk is.
  • Mensen die werken met loonkostensubsidie kunnen dat drie maanden langer blijven doen.
  • Er zijn al meer dan 5000 ZZP’ers die ondersteuning hebben aangevraagd bij het zelfstandigen loket Flevoland. Zij krijgen hulp.
  • Tot en met 28 april worden mensen in ieder geval niet afgesloten van water en zullen er geen huisuitzettingen plaatsvinden.
  • Gezinnen die een laptop nodig hebben voor thuisonderwijs maar zich dit financieel niet kunnen veroorloven, kunnen bij de schoolbesturen terecht voor hulp. Het college heeft hiervoor, samen met de schoolbesturen, voor extra budget gezorgd.

En er gebeurt nog veel meer. We zijn blij om te zien dat het college zich zo inspant om Almere goed door deze crisis te helpen. Wel merken we dat er in Almere meer behoefte aan informatie is over alles wat er op het stadhuis gebeurt. We zullen het college daarom oproepen om meer met de stad te communiceren en te laten zien wat zij voor de stad doen.

Zaken die beter kunnen en waar we ons de komende periode hard voor maken:

  • Een leuke Pasen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen
  • Inzameling van tablets/smartphones voor ouderen in verzorgingshuizen, zodat zij kunnen videobellen met hun familie
Erik Theunissen

Erik Theunissen

Wie ben ik? Ik ben 32 jaar en ik woon ongeveer 25 jaar in Almere. Ik ben opgegroeid in Amsterdam West en Muziekwijk Noord, nu woon ik in het mooiste stadscentrum van Nederland. Ik heb HBO Facility management gestudeerd en ik heb een tijdje aan de VU gestudeerd, maar de universiteit bleek niet mijn ding te

Meer over Erik Theunissen

Blijf op de hoogte

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe update via e-mail

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.