Door Jerzy Soetekouw op 10 juli 2014

PvdA: corporaties ook verantwoordelijk voor schulddienstverlening

Op 5 juni 2014 is de motie ‘Schulddienstverlening: ‘Er Op Af’’ door de meerderheid van de Almeerse gemeenteraad aangenomen. Het PvdA-initiatief is mede ondertekend door GroenLinks en D66. De PvdA blikt tevreden terug op een geslaagde politieke actie.


Vroegtijdig

‘Er Op Af’ is een instrument dat met succes wordt toegepast in de schulddienstverlening in Amsterdam. ‘Er Op Af’ is het signaleren van problematische schulden door huisbezoeken af te leggen zodra er sprake is van een huurachterstand. De schuldhulpverlener gaat bij een huurachterstand kijken hoe groot het probleem is. Zo hoeven schulden niet onnodig op te lopen. Dankzij die huisbezoeken is het mogelijk om duidelijke afspraken te maken en maatwerk te leveren.

Samen verantwoordelijk
De PvdA vindt de inzet van ‘Er Op Af’ in Almere een goede zaak. De PvdA vindt het inzetten van ‘Er Op Af’ een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente en corporaties. De woningbouwcorporaties zijn immers gebaat bij het vroegtijdig aanpakken van problematische schulden. De kans is dan groter dat de verhuurders de huurpenningen alsnog zullen ontvangen. In Amsterdam betalen de corporaties daarom mee aan dit soort interventies.

Toekomstperspectief
Met de motie ‘Schulddienstverlening: ‘Er Op Af’’ heeft de PvdA een voorschot genomen op het inlossen van een verkiezingsbelofte. De PvdA wil dat er afspraken met onder andere woningbouwcorporaties gemaakt worden om schulden te voorkomen. Dit is een eerste stap op die weg. Wij zien graag dat de gemeente ook met andere instanties dit soort afspraken maakt. Samen werken aan een beter Almere!

Jerzy Soetekouw

Jerzy Soetekouw

Jerzy Soetekouw is oud-wethouder Sociaal Domein, Diversiteit & Inclusie voor de PvdA Almere van 2018-2019. Tegenwoordig is hij directeur van VMCA. De VMCA is een zelfstandige organisatie die uitgaat van kansen en mogelijkheden voor vrijwilligers, mantelzorgers en organisaties. De VMCA bevordert sociale cohesie en participatie binnen de Almeerse samenleving. Soetekouw had als wethouder in de

Meer over Jerzy Soetekouw