Door Jerzy Soetekouw op 10 juli 2014

PvdA: corporaties ook verantwoordelijk voor schulddienstverlening

Op 5 juni 2014 is de motie ‘Schulddienstverlening: ‘Er Op Af’’ door de meerderheid van de Almeerse gemeenteraad aangenomen. Het PvdA-initiatief is mede ondertekend door GroenLinks en D66. De PvdA blikt tevreden terug op een geslaagde politieke actie.


Vroegtijdig

‘Er Op Af’ is een instrument dat met succes wordt toegepast in de schulddienstverlening in Amsterdam. ‘Er Op Af’ is het signaleren van problematische schulden door huisbezoeken af te leggen zodra er sprake is van een huurachterstand. De schuldhulpverlener gaat bij een huurachterstand kijken hoe groot het probleem is. Zo hoeven schulden niet onnodig op te lopen. Dankzij die huisbezoeken is het mogelijk om duidelijke afspraken te maken en maatwerk te leveren.

Samen verantwoordelijk
De PvdA vindt de inzet van ‘Er Op Af’ in Almere een goede zaak. De PvdA vindt het inzetten van ‘Er Op Af’ een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente en corporaties. De woningbouwcorporaties zijn immers gebaat bij het vroegtijdig aanpakken van problematische schulden. De kans is dan groter dat de verhuurders de huurpenningen alsnog zullen ontvangen. In Amsterdam betalen de corporaties daarom mee aan dit soort interventies.

Toekomstperspectief
Met de motie ‘Schulddienstverlening: ‘Er Op Af’’ heeft de PvdA een voorschot genomen op het inlossen van een verkiezingsbelofte. De PvdA wil dat er afspraken met onder andere woningbouwcorporaties gemaakt worden om schulden te voorkomen. Dit is een eerste stap op die weg. Wij zien graag dat de gemeente ook met andere instanties dit soort afspraken maakt. Samen werken aan een beter Almere!

Jerzy Soetekouw

Jerzy Soetekouw

“Als wethouder zet ik mij in voor een stad waarin niet naar iemands afkomst, maar naar iemands toekomst wordt gekeken. Ik wil vooruit met Almere door te investeren in de toekomst van onze stad. Investeren in de toekomst betekent investeren in kinderen en in onderwijs, maar ook in werkgelegenheid en ouderenvoorzieningen. Dat betekent dat niemand

Meer over Jerzy Soetekouw