PvdA stelt vragen over undercover onderzoek moskeeën

19 oktober 2021

Erik Theunissen van de PvdA Almere stelt schriftelijke vragen aan het college over een mogelijk undercover onderzoek in Almeerse moskeeën. Theunissen stelt dat dit niet goed is voor de vertrouwensband met religieuze instellingen. Daarbij is het de vraag of een gemeente bevoegd is om dit soort onderzoeken uit te voeren.

In een recent NRC artikel werd onthult dat de gemeente Almere in het geheim mogelijk gevoelige informatie wilde verkrijgen door te infiltreren in moskeeën. Hiertoe zou de gemeente het voornemen hebben om een opdracht te geven aan een extern onderzoeksbureau.

“Wat er gebeurt is, is al per definitie schadelijk voor het vertrouwen. Dat vertrouwen heeft al een deuk opgelopen en dat zal op een bepaalde manier hersteld moeten worden. En hoe sneller dat gebeurt, hoe beter dat is.” vindt Erik Theunissen. “Als gemeente investeren we heel veel in de relatie tussen burgers en de gemeente. Ook tussen moskeeën en de gemeente. Dan is het heel gek om achter iemands rug om toch onderzoek te doen.”

Theunissen vraagt het college of zij wel bevoegd is om dit soort onderzoeken te doen. “Iedereen heeft recht op privacy en op het moment dat jij onderzoek doet, moet daar toch een strafrechtelijke basis tegenover staan. Hoe is die beslissing genomen en welke overwegingen had het college daarbij? Dat wil ik weten.”

De schriftelijke vragen worden binnen zes weken beantwoord en zijn hier te lezen.

Link naar het NRC artikel “Gemeenten lieten onderzoek doen naar moskeeën”