PvdA vraagt college om plan voor extra geld jeugd

Door Erik Theunissen op 17 februari 2021

In december van 2020 heeft de PvdA schriftelijke vragen gesteld aan het college over de besteding van ongeveer 350.000 euro die de gemeente van het Rijk heeft ontvangen. Het Rijk heeft dat geld aan de gemeente gegeven om de Corona schade van jeugdclubs, buurthuizen en speeltuinen te betalen. Tot op heden heeft het college slechts een klein deel van dat geld uitgegeven. De PvdA vraagt het college om een plan voor te leggen voor de besteding van dat geld.

Het Rijk heeft landelijk in totaal 7,3 miljoen euro coronasteun gegeven zodat gemeenten hun jeugdclubs, buurthuizen en speeltuinen kunnen steunen. De gemeente Almere krijgt daarvan ongeveer 350k. Jantje Beton heeft op een gegeven moment alarm geslagen omdat ze merkten dat veel gemeenten het geld helemaal niet aan jeugd uitgaven maar bewaarden voor andere zaken. Daarop heeft de PvdA schriftelijke vragen gesteld waaruit blijkt dat ook de gemeente Almere het geld niet voor jeugd heeft ingezet. Volgens het college zijn er nauwelijks aanvragen voor het geld binnen gekomen. Maar ze geven in de raadsbrief ook aan dat alleen tijdens ‘reguliere overleggen’ over dit geld is gesproken.

De PvdA heeft een rondje gebeld en gemaild langs een tiental clubs en verenigingen: geen van de penningmeesters die we hebben gesproken waren op de hoogte van de mogelijkheid om coronasteun aan te vragen bij de gemeente. Dan is het natuurlijk ook niet zo gek dat niemand geld aanvraagt.

Wij willen graag dat het college in gesprek gaat met verenigingen en clubs, maar ook met een organisatie als de Schoor (die buurthuizen en speeltuinen beheert), om samen met hen te bekijken wat de beste manier is om dit geld te besteden. Het kan zijn dat daaruit komt dat de gemeente hun schade gaat vergoeden, maar wat de PvdA betreft mag het ook op een andere manier uitgegeven worden. Als het geld maar ten goede komt aan onze jeugd.

Erik Theunissen

Erik Theunissen

Wie ben ik? Ik ben 32 jaar en ik woon ongeveer 25 jaar in Almere. Ik ben opgegroeid in Amsterdam West en Muziekwijk Noord, nu woon ik in het mooiste stadscentrum van Nederland. Ik heb HBO Facility management gestudeerd en ik heb een tijdje aan de VU gestudeerd, maar de universiteit bleek niet mijn ding te

Meer over Erik Theunissen