Door Jerzy Soetekouw op 8 april 2015

PvdA Werkgroep “Werk” op bezoek bij Participatiefabriek

Op woensdag 1 april ging een afvaardiging van de Almeerse PvdA op bezoek bij de Participatiefabriek. De Participatiefabriek is een werkervaringsproject van De Schoor. Daarnaast richt de Participatiefabriek zich op de buurt en organiseert verschillende activiteiten en bijeenkomsten. De PvdA nam een kijkje in de keuken en ging in gesprek met coördinator Ineke van Galen.

Nieuw perspectief
Van Galen is zeer enthousiast over de Participatiefabriek: “Ik ben zo trots op dit project! Er zijn veel werkzoekenden die bij ons terecht kunnen. Wij kunnen hen een goede plek bieden. Heel veel mensen zitten in de put doordat zij steeds worden afgewezen bij hun sollicitatiepogingen. Er zijn nou eenmaal niet voldoende banen. Soms ben je één van de 200 sollicitanten op een functie. Hoe kun je daar doorheen komen? Veel mensen kunnen hier moeilijk mee omgaan en een aantal mensen moet van heel ver komen wanneer ze bij ons instromen. En bij ons in de Participatiefabriek worden ze dan ineens aangesproken op hun talenten. Waar ben jij goed in? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En je ziet dat de ogen van de mensen dan ineens weer beginnen te stralen. Dat is zo fantastisch!”

Werkervaringsplek
De Participatiefabriek is inmiddels bekend binnen heel Almere en zelfs ver daarbuiten. Van Galen is heel duidelijk over de succesfactoren: “Wij geloven erin dat iedereen iets kan doen, iets kan bijdragen aan de samenleving. De sleutel is om een juiste match te maken tussen het talent en de werkwens van de deelnemer.” Dankzij een introductiefilmpje over de Participatiefabriek werd al snel duidelijk wat daarmee werd bedoeld. Toon Naus, deelnemer aan de Participatiefabriek, was verantwoordelijk voor de productie van deze video. Naus: “Ik ben hier binnen gekomen, letterlijk als een dood vogeltje. Ik had het niet meer: zonder overdrijven 600 sollicitaties en 3 keer op gesprek. Ik werd er zo moedeloos van. Toen kwam ik bij de Participatiefabriek en toen werd mij gevraagd wat ik echt leuk vind en goed kan. Ik heb zelf jarenlange ervaring in de televisiewereld en ben verantwoordelijk voor veel producties. Toen werd mij gevraagd om een video te produceren en nu ben ik medeverantwoordelijk voor de succesvolle videopresentaties van de Participatiefabriek!”

Succes
Bij binnenkomst bij de Participatiefabriek werd de PvdA ontvangen door Willem Wilbrink, ook een deelnemer aan dit project. Tijdens het ontvangst liet hij zich uit over zijn ervaringen bij de Participatiefabriek. Wilbrink: “Sinds ik hier ben straal ik weer. Ik kan eindelijk weer bezig zijn en mijn talenten inzetten. Ik heb veel leidinggevende ervaring en die kan ik nu als leermeester inzetten bij de begeleiding van mijn gezellen.” Naus heeft soortgelijke ervaringen: “Ik heb eindelijk weer perspectief gekregen. Ik doe de dingen die ik leuk vind, ik kom weer onder de mensen. En ik ben nu zelfs weer aan het solliciteren.” Coördinator Van Galen wijst op deze persoonlijke successen maar benadrukt dat de winst nog veel breder ligt. “We zijn nu ongeveer een jaar bezig met dit traject en we zijn overweldigd door het succes. Er zijn 38 mensen ingestroomd, waarvan er nu al 15 zijn uitgestroomd naar betaald werk. En dat is een fantastisch resultaat! Daarnaast zie je dat we heel erg actief zijn in de buurt en dat de buurtbewoners daar ook weer baat bij hebben.”

De Participatiefabriek werkt samen met De Schoor en de gemeente Almere, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds. Vanwege het succes van het project overweegt de Participatiefabriek in de nabije toekomst om uit te breiden met een tweede locatie.

Jerzy Soetekouw

Jerzy Soetekouw

“Als wethouder zet ik mij in voor een stad waarin niet naar iemands afkomst, maar naar iemands toekomst wordt gekeken. Ik wil vooruit met Almere door te investeren in de toekomst van onze stad. Investeren in de toekomst betekent investeren in kinderen en in onderwijs, maar ook in werkgelegenheid en ouderenvoorzieningen. Dat betekent dat niemand

Meer over Jerzy Soetekouw