Schep duidelijkheid voor booteigenaren met een tijdelijke ligplaats.

7 april 2021

Vorige week stond er een (terecht) verzoek van de PVV op de agenda waarin het college gevraagd werd naar de status van een nieuwe binnendijkse jachthaven en wat dit betekent voor de tijdelijke ligplaatsen van de booteigenaren die gedwongen uit de haven van Haddock moesten vertrekken. Een traject dat ook wat de PvdA Almere betreft al lang in volle gang had moeten zijn.

In 2019 werd jachthaven Haddock gesloten en betekende dat de booteigenaren hun ligplaats kwijt waren. Maar, waar ga je naar toe met je boot als er in de buurt geen alternatieven zijn? Gelukkig besliste het college en de raad dat er voor een groot deel van deze mensen een tijdelijke ligplaats kon worden ingericht. In de tussentijd zou er een onderzoek plaatsvinden naar de behoefte aan jachthavens in Almere.

Uit het onderzoek bleek dat de behoefte aan een binnendijkse jachthaven groot is en dat de Noorderplassen als één van de beste locaties uit de bus kwam. Voor deze locatie had zich al een ondernemer aangemeld, namelijk de eigenaar van de voormalige jachthaven Haddock. Ook was er een andere ondernemer die een jachthaven in combinatie met een hotel wilde realiseren.

Aanbesteden

Bootjes in de voormalige jachthaven Haddock

Bij een nieuwe jachthaven op de Noorderplassen heb je te maken met de omwonenden. Dus wij vinden dat gewoon de regels toegepast moeten worden en participatie is daarbij een belangrijk onderdeel. Wat de PvdA betreft zou er ook geen voorkeur uitgesproken moeten worden voor een bepaalde ondernemer. En dat betekent dus gewoon dat de plek aanbesteed moet worden.

Maar wij vinden wel dat er haast gemaakt moet worden met deze procedure. Die duurt wat ons betreft veel te lang. Het voorstel voor een nieuwe binnendijkse jachthaven had al in het voorjaar van 2020 bij de raad moeten liggen. Doordat het zolang duurt zijn de booteigenaren met tijdelijke ligplaatsen wéér in onzekerheid omdat formeel de ligplaatsen tot eind september 2021 lopen. De wethouder heeft gelukkig wél aangegeven dat wat haar betreft dit te willen verlengen. Ze kon alleen daar nog niet met zekerheid uitsluitsel over geven.

GroenBlauwe Stad

Het is echt van belang dat de mensen die hun geluk en ontspanning op het water vinden met hun boten, waar vaak vele uren aan zorg en onderhoud in zitten, gewoon terecht kunnen in een binnendijkse haven. Een laagdrempelige haven zoals het voormalige Haddock. Waar je even aan de havenmeester een vraag kan stellen en waar je boot in de gaten wordt gehouden. Zo’n binnendijkse haven is er op dit moment in Almere niet. Tenzij je in Noorderplassen woont of een boot hebt die maximaal 4,5 meter is.

Het past ook volledig in de visie van toegankelijk groen én blauw. Almere heeft hele mooie vaarroutes en daarom is het eigenlijk gek dat er nog geen binnendijkse jachthaven is die toegankelijk is voor alle Almeerders. Mensen maken de stad.

Dus wat ons betreft: hup! de beuk erin en kom met dat raadsvoorstel. Maar laten we dan wel zorgen dat eerst de tijdelijke ligplaatsen voor de booteigenaren tenminste verlengd worden totdat er een nieuwe binnendijkse jachthaven is gerealiseerd.