Voorkom overlast darkstores

Door Erik Theunissen op 7 februari 2022

De PvdA maakt zich zorgen over de ontwikkeling van zogenaamde darkstores van flitsbezorgers. Wij zijn niet tegen flitsbezorgers, ze voorzien in een behoefte die blijkbaar bestaat. Maar we vinden wel dat we moeten voorkomen dat we in een situatie terecht komen zoals in Amsterdam en Rotterdam, waar zogenaamde darkstores winkelpanden in woonwijken overnemen en daar veel overlast veroorzaken voor bewoners. Beide steden hebben daarom besloten om darkstores in woonwijken helemaal te verbieden. De PvdA stelt schriftelijke vragen.

In Almere is er nu één vestiging van een flitsbezorger die zich heeft gevestigd in de Zoetelaarspassage. Wat de PvdA betreft levert dat direct een onwenselijke situatie op. De voorkant van de winkel is helemaal afgesloten, wat negatief is voor de uitstraling van de Zoetelaarspassage. Winkeliers hebben het daar al moeilijk en nu de Passages zijn opgeknapt, moeten we zoveel mogelijk voorkomen dat het opnieuw een dood uitziende straat wordt. De Passages zijn niet bedoeld voor gesloten magazijnen, maar voor winkelpanden die publiek ontvangen.

Daarnaast is het aan de achterkant van de winkel van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een komen en gaan van bezorgers. Daar is het Chirurgijnhof nooit voor bedoeld en het zorgt voor overlast voor bewoners, geluid in een hofje zoals het Chirurgijnhof gaat rond (blijft hangen) en het effect van geluid wordt daardoor versterkt.

Dat wil niet zeggen dat flitsbezorgers zich nergens kunnen vestigen, maar we moeten daar wel zorgvuldig mee omgaan. De PvdA wil daarom graag dat de gemeente Almere beleid maakt om de vestiging van flitsbezorgers in Almere in goede banen te leiden en overlast voor bewoners te voorkomen. Daarbij zou het uitgangspunt moeten zijn dat vestiging niet mogelijk is, tenzij heel duidelijk kan worden bewezen dat er geen overlast voor bewoners ontstaat.

Erik Theunissen

Erik Theunissen

Wie ben ik? Ik ben 36 jaar en ik woon ongeveer 25 jaar in Almere. Ik ben opgegroeid in Amsterdam West en Muziekwijk Noord, nu woon ik in het beste stadscentrum van Nederland. Ik heb HBO Facility management gestudeerd en ik heb een tijdje aan de VU gestudeerd, maar de universiteit bleek niet mijn ding

Meer over Erik Theunissen

Waar ben je naar op zoek?