Door Rob Maurits op 5 september 2019

Opsluiting kinderen in aparte separeerruimtes in jeugdzorgplus

Schriftelijke Vragen:  Opsluiting kinderen in aparte separeerruimtes in jeugdzorgplus

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

  1. Is het college op de hoogte van de publicatie in De Volkskrant van vrijdag 23 augustus 2019 betreffende het alleen opsluiten van kinderen in een aparte separeerruimte in de gesloten jeugdzorg?
  2. Is het college het met de PvdA eens dat separeren voor jonge kinderen een traumatische ervaring kan zijn welke geen therapeutisch effect heeft?
  3. Is het college op de hoogte van het feit dat er inmiddels een aantal instellingen voor gesloten jeugdzorg zijn die geen gebruik meer maken van een separeerruimte? (bijvoorbeeld: Transferium en De Koppeling)
  4. Is het college bereid om in overleg te treden met de gecontracteerde instellingen waar wel sprake is van aparte separeerruimtes om alles in het werk te stellen om het gebruik van aparte separeerruimtes zo snel mogelijk af te bouwen
  5. In de halfjaarrapportage Uitvoering Jeugdwet van maart 2019 wordt vermeld dat er plannen zijn voor twee nieuwe groepen voor gesloten jeugdzorg in Almere. Bent u bereid om hierbij de eis te stellen dat er geen gebruik zal worden gemaakt van aparte separeerruimtes?

Toelichting:

Uit de bovengenoemde publicatie in de Volkskrant blijkt dat de minister van Volksgezondheid het opsluiten van kinderen in de gesloten jeugdzorg (Jeugdzorgplus) in een aparte separeerruimte per 2022 wil verbieden. De instellingen dreigen echter, o.m. door een tekort aan gekwalificeerd personeel, deze deadline niet te halen. De PvdA is van mening dat het opsluiten van jeugdigen (12-18 jaar) in een separeerruimte niet meer van deze tijd is en kan leiden tot traumatische ervaringen met alle negatieve gevolgen van dien.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat gedwongen afzonderen vaak een negatief effect heeft op de veiligheid van zowel jongeren als personeel. Met de Inspectie Gezondheidszorg zijn wij het eens dat instellingen nú werk moeten maken om het aantal separaties sterk terug te dringen (uiteindelijk tot nul) en dat het gebrek aan personeel niet als excuus mag dienen. De gemeente kan hier in haar contracteerbeleid een belangrijke rol in spelen.

01-10-2019 Update

Het college heeft deze vragen beantwoord.

Rob Maurits

Rob Maurits

Ik ben Rob Maurits, 65 jaar oud en woon sinds 1993 in Almere Buiten. Ik heb Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Getrouwd en vader van twee volwassen kinderen. Vanaf 1992 ben ik werkzaam geweest als ondernemer, maar ik wilde mij daarnaast ook graag inzetten voor de publieke zaak en de inwoners van Almere.

Meer over Rob Maurits

Waar ben je naar op zoek?