College geeft niet thuis voor woningurgenten

Door redactie op 21 januari 2024

Geëmotioneerd heeft PvdA-raadslid Aya Selman een oproep gedaan om de jongeren die tijdelijk op het Odeonterrein wonen, aan andere huisvesting te helpen. Ze deed dat tijdens de Politieke Markt, samen met Shadi Nikshomar van GroenLinks. Maar het pleidooi voor de jongeren was tevergeefs.

De gemeente kan en hoeft niets te doen voor de tientallen jongeren op het Odeonterrein die over een half jaar hun huis uit moeten. Dat zei wethouder Roelie Bosch die haar collega van wonen verving. Het huurcontract is een overeenkomst met de verhuurder De Alliantie en de gemeente is daar geen partij in. Over ruim een half jaar moeten de tijdelijke huurders van De Alliantie weg zijn. Dat staat in een brief die de corporatie onlangs verstuurde. Een volgende lichting komt in aanmerking voor de kleine huizen. Dat is voor veel huurders reden voor paniek.

PvdA en GroenLinks vroegen de wethouder om onmiddellijke maatregelen, die voorkomen dat de bewoners op straat komen te staan. Ze vroegen om passende huisvesting voor de jongeren, die volgens Aya “wanhopig” zijn. Wethouder Roelie Bosch zei het verdrietig te vinden dat Almere geen woningen heeft. “Dit is de werkelijkheid van de woningmarkt en we moeten de schaarste verdelen”, verklaarde de wethouder.

“Almere heeft een urgentenregeling en als er mensen zijn die daar recht op hebben, wordt daar zeker naar gekeken”, beloofde Bosch. De verhuurder heeft op kosten van de gemeente wel iemand aangesteld die huurders kan helpen bij het zoeken van een woning. Maar een garantie biedt dat niet.

In het tijdelijke complex wonen ook statushouders voor wie de gemeente verplicht is huisvesting te regelen. De wethouder beloofde die verplichting na te komen.