Gemeente, maak een eind aan ongelijke stagevergoedingen!

Door Rob Maurits op 12 februari 2020

Stel je voor, je bent student en loopt stage bij de Gemeente Almere. Een paar maanden lang steek je 40 uur per week je handen flink uit de mouwen, voor een onkostenvergoeding van 230 euro per maand. Dat is hartstikke leuk. Maar als je hoort dat een andere student een onkostenvergoeding van 400 euro krijgt, is dat wel even slikken. Toch gebeurt dat nu, want mbo-studenten krijgen een fors lagere vergoeding dan hbo- en wo-studenten. De Partij van de Arbeid vindt dat studenten gelijk behandeld moeten worden en kaart dit donderdag 13 februari aan op de Politieke Markt.

Ongelijke vergoeding

Op dit moment ontvangen MBO studenten bij de gemeente Almere een stagevergoeding van 230 euro terwijl HBO studenten een vergoeding ontvangen van 350 euro en WO studenten van 400 euro. Dit verschil vindt de PvdA niet rechtvaardig. Een stagevergoeding is een onkostenvergoeding en is niet gebaseerd op opleidingsniveau.

De rijksoverheid betaalt daarom sinds 1 januari 2020 aan alle studenten een gelijke vergoeding. Op die manier laat het Rijk zien dat studenten uit alle lagen van het onderwijs welkom zijn en evenveel worden gewaardeerd. Tenslotte worden mbo’ers sinds 2018 ook student genoemd en ontvangen zij – ook als ze jonger zijn dan 18 – een OV studentenkaart.

PvdA-raadslid Rob Maurits: “Met het betalen van een gelijke vergoeding geeft de gemeente Almere een krachtig signaal af aan het bedrijfsleven. Almere is een stad waar goedgeschoolde mensen met een MBO opleiding een onmisbare schakel in onze economie zijn. En daar hoort een gelijke vergoeding bij.”

Rob Maurits

Rob Maurits

Ik ben Rob Maurits, 65 jaar oud en woon sinds 1993 in Almere Buiten. Ik heb Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Getrouwd en vader van twee volwassen kinderen. Vanaf 1992 ben ik werkzaam geweest als ondernemer, maar ik wilde mij daarnaast ook graag inzetten voor de publieke zaak en de inwoners van Almere.

Meer over Rob Maurits