Makkelijk meldingen doen over de openbare ruimte
Gemeenten willen de openbare ruimte graag op orde houden. Ook Almere maakt daarbij gebruik van de ogen van Almeerders. De PvdA stelt voor om dat met een app eenvoudiger te maken.
Almeerders zien zelf dagelijks hoe het staat met de openbare ruimte. Die informatie is heel nuttig bij het op orde houden van buurten en wijken. Regelmatig geven Almeerders hun meldingen over die openbare ruimte door aan de gemeente. Die Almeerders krijgen dan niet altijd te zien of te horen wat de gemeente met hun melding doet.
Steeds meer gemeenten zetten een app in voor meldingen over de openbare ruimte. Zo wordt melden laagdrempelig en zullen inwoners eerder zaken melden die van belang zijn voor de gemeente. Melden gaat snel, is actueel en kan op elk moment, 24 uur per dag en 7 dagen per week.
Almere heeft nog geen eigen app voor meldingen over de openbare ruimte. De gemeente neemt meldingen in behandeling die binnenkomen via de apps “Verbeter de Buurt”, “Burgerconnect” en “Buitenbeter”. De melder krijgt helaas geen terugkoppeling via deze apps. Daardoor weet de melder niet wat er met de melding is gedaan. Dit is zonde, want terugkoppeling zorgt voor meer betrokkenheid. Hoe meer Almeerders meldingen doen, hoe meer ogen de gemeente heeft en hoe mooier de stad blijft.
De PvdA ziet graag dat inwoners, bedrijven en bezoekers van Almere gestimuleerd worden om door meldingen over de openbare ruimte de kwaliteit van die ruimte te verbeteren. Er zullen altijd mensen zijn die liever een brief willen schrijven, een e-mailtje sturen of online een formulier invullen. Toch zullen er veel Almeerders voor de app willen kiezen. Simpelweg omdat het veel makkelijker is en veel Almeerders tegenwoordig al een smartphone bij de hand hebben. Daarom stelt de PvdA voor om ook in Almere een app te introduceren voor meldingen over de openbare ruimte. Dan kunnen Almeerders niet alleen de ogen zijn van de gemeente, maar ook eenvoudig te weten komen wat er met die meldingen wordt gedaan. Of waarom er niet iets wordt gedaan.
Op de Politieke Markt van donderdag 18 september 2014 wordt dit voorstel besproken.