Besturen PvdA en GroenLinks aan de slag met proces linkse samenwerking

26 juli 2024

Op de Algemene Ledenvergadering (ALV) afgelopen woensdag 17 juli hebben zowel de PvdA-leden als de GroenLinks-leden ingestemd met het procesvoorstel voor linkse samenwerking in Almere. De besturen hebben mandaat gekregen voor de uitvoering van de volgende fase tot en met het definitieve besluit in november.

Daarbij zijn drie toezeggingen gedaan: er komt een extra gesprek met PvdA-leden, een uitwerking van de wijze waarop het proces wordt bestuurd en voor elke mogelijke vorm van samenwerking worden de voor- en nadelen afgewogen en in het advies beargumenteerd.

Op de agenda van de vergadering stond het procesvoorstel voor het vervolg van de linkse samenwerking met GroenLinks in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Het procesvoorstel is ingediend door het bestuur. De aanleiding is de opdracht van het partijbureau aan de lokale partijen om eind 2024 een besluit te nemen over de samenwerking met GroenLinks. Bij het opstellen van het voorstel is gebruik gemaakt van de routekaart en de input van de ledenbijeenkomsten op 26 juni en 3 juli. Volgens de planning zullen inhoudelijke gesprekken over de samenwerkingsvorm, de politieke strategie, de verschillen en overeenkomsten plaatsvinden in september, oktober en november. Leden worden op de hoogte gehouden via nieuwsbrieven, en er staat een informatieve ledenbijeenkomst gepland op 5 november. Uiteindelijk zal de Algemene Ledenvergadering (ALV) op 19 november via een digitale ledenraadpleging stemmen over het advies van het bestuur.

De vergadering heeft vertrouwen in de beide besturen, die na de eerste fase ook verantwoordelijk worden voor het begeleiden van de activiteiten in deze tweede fase.