Door op 11 maart 2014

John van der Pauw: lijsttrekker en sociaal raadsman

In mijn dagelijks werk als sociaal raadsman ruim ik bureaucratische ongelukken op die ontstaan in het contact van Almeerders met instanties. Ik spreek dagelijks Almeerders met een laag inkomen die niet zelf over de vaardigheden beschikken om die problemen op te lossen. Het contact met instanties is vandaag de dag een stuk minder persoonlijk. Aanvragen en wijzigingen lopen via internet. De problemen waar ik dagelijks mee te maken heb gaan veelal om basale behoeften: een dak boven het hoofd en brood op de plank.

De confrontatie met het dagelijkse reilen en zeilen in Almere zijn nuttig voor mijn werk als raadslid. Voor de goede orde: als raadslid los ik geen problemen op voor individuen. Die ervaringen zijn wel nuttig om structurele problemen te signaleren en te kijken of daar een oplossing voor te bedenken is. Als je het lek kunt dichten, hoef je geen water naar de zee te dragen.

Een paar voorbeelden? Ik zag dat urgent woningzoekenden in de duurste huurhuizen werden geplaatst. Dat probleem bleek breder en is door de fractie opgepakt. Een projectgroep van de PvdA heeft gekeken of er iets te doen is aan de sterk stijgende huurprijzen in Almere. Dat heeft geleid tot de introductie van het idee van de weer sober werkende corporatie. Als een verhuurder minder kosten maakt kunnen de huren omlaag.

Ander voorbeeld: de hard stijgende kosten voor schuldhulpverlening. De schuldhulpverleners wilden iedere Almeerder van problematische schulden af helpen. Dat is net zo’n illusie als absolute veiligheid. In de juwelierszaak van mijn vader in Wageningen is vier keer ingebroken. Ik weet hoe zo’n inbraak voelt. Ik weet ook dat het een illusie is om inbraken altijd en overal te voorkomen. Iedereen schulden vrij is net zo’n illusie. Het najagen van illusies is meestal erg kostbaar is: water naar de zee dragen. Ik ben blij dat dat inzicht gegroeid is en dat de kosten van de schuldhulpverlening weer omlaag gaan.

Leeftijd:59 jaar
Woont in Almere sinds:1988
Hobby:oud volleyballer
Muziek:Neil Young, De Dijk, Bonzo Dog Band, Bram Vermeulen…
Film:Apocalyps Now; The Third Man…
Boek:De tranen van de krokodil, Sjöwall&Wahlöö…
TV:als het maar actualiteit en informatief is
Radio:Radio 2