Loes Ypma als wethouder beëdigd

20 juli 2018

Loes Ypma spreekt de raadzaal toe voor haar beëdiging.

De fractie van de PvdA Almere heeft de afgelopen politieke markt (nr.526) Loes Ypma voorgedragen als wethouder en zij is daarna beëdigd in haar functie. Voorafgaand aan haar beëdiging sprak zij de aanwezigen in de raadzaal toe:

“Hartelijk dank voorzitter,

Geachte leden van de raad, griffie, belangstellende Almeerders, partijgenoten en mijn man, mijn dochter die haar Ducky, de Donald Duck al uit heeft. Mijn ouders die zijn er ook.

Wat een eer om hier te mogen staan in jullie prachtige raadzaal hier in Almere! Ik sta hier met veel plezier, ook wel wat met verwondering. Er wordt hier vaak geschorst, dat ben ik niet zo gewend. 

Maar ik heb er ontzettend veel zin in om hier aan de slag te gaan voor Almere, met Almere. In deze prachtige stad van ruimte, deze stad van vrijheid. Deze stad waar mensen hun dromen waar kunnen maken. De stad waar mensen de stad maken. Die hun eigen woning kunnen realiseren. Die betaalbaar willen wonen en kunnen wonen. Een stad die ook veel uitdagingen kent en waar ik graag mee aan de slag ga.

Een stad die bekend staat om haar dynamische en groene karakter. Maar ook, maar ja, waar flinke uitdagingen zijn. Betaalbaar wonen. 2000 tot 2500 woningen willen wij gaan realiseren met het college, de komende periode. Daar ga ik voor.

De Floriade maken tot een evenement waar je geweest moet zijn. Wat je beleefd moet hebben. Zowel kinderen die een broodje knakwortel hebben gegeten als de oudere mensen die, zoals de vrijwilliger die mij een rondleiding gaf over het Floriadeterrein mij vertelde, met hun rollator over de “Levende Brug” heen rijden. Het moet iets zijn waar iedereen geweest moet zijn.

Maar ook een woonwijk die het hart van de stad gaat versterken. Verbinding is tussen Stad en Haven en daar zou ik graag stevig op willen sturen. Met het benutten van kansen voor ons imago maar ook met het beperken van de risico’s. Jullie hebben daar vandaag al eerder over gesproken.

Ik zet me daar graag voor in als uw wethouder. De afgelopen 24 jaar heb ik politieke ervaring opgedaan. Op mijn 14e begonnen in Woerden. Daarna in de gemeenteraad gezeten, 7 jaar lang, net als u. Daarna ben ik wethouder geworden in Woerden. De eerste periode als wethouder Financiën, de tweede periode als wethouder van het hele Sociaal Domein. WMO, participatiewet en de jeugdwet heb ik in de portefeuille gehad.

Een flinke opdracht, een flink grote klus die we geklaard hebben. Daarna ben ik in de Tweede Kamer gekomen als woordvoerder onderwijs en jeugdzorg en als voorzitter van de vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie. Ik mocht ook rapporteur zijn namens de commissie Onderwijs, als het gaat om de begroting, waar we het over miljarden hadden. De methode Duisenberg, die u ook wel bekend is, toegepast. Dat zou ik graag ook hier willen doen.

En, geachte leden van de raad, ik ben dus een aantal jaren volksvertegenwoordiger geweest. Net als u in de gemeenteraad en daarna in de Tweede Kamer. Ik zou daarom ook twee oproepen willen doen. U weet als volksvertegenwoordiger het beste wat er speelt in uw stad. En ik hoop dat u ook mij, als ik uw wethouder mag worden, duidelijke kaders wilt meegeven. Aan de voorkant. Het is de volksvertegenwoordigende rol, de kaderstellende rol en de controlerende rol. Ik hoop dat u mij op al die drie rollen scherp wilt houden want ik word slechts wethouder. De gemeenteraad is hier het hoogste orgaan.

En ten tweede zou ik graag Almere tot in haar haarvaten goed willen leren kennen. En ik nodig u graag van harte uit: Neem me mee. Laat mij zien waar u trots op bent. Laat mij zien waar u zich zorgen over maakt. Op woensdag wil ik graag, iedere woensdag op de fiets met Loes de stad door. Nodig me uit, ik ga graag met u de mooie stad in. Zodat mijn liefde voor de stad Almere nog meer gaat groeien en ik heb tot nu toe een warm welkom ervaren. Ik hoop dat ik uw wethouder mag worden en dat we daar een groot succes van gaan maken.

Dank u wel.”