Door Jerzy Soetekouw op 5 april 2015

PvdA Almere stelt vragen over beëindiging startersbeurs

Sinds het begin van dit jaar is de startersbeurs ‘helaas niet meer beschikbaar’ voor inwoners van Almere. Via de gemeentelijke website https://www.almere.nl/werken wordt er echter nog altijd verwezen naar deze startersbeurs, die ontwikkeld is om jongeren een nieuw perspectief en een betere positie op de arbeidsmarkt te bieden. Gezien de huidige economische omstandigheden en de relatief hoge werkloosheid onder jongeren, is de PvdA benieuwd naar de redenen waarom er gestopt is met deze voorziening.

Startersbeurs
PvdA-raadslid Soetekouw: “De startersbeurs is in het leven geroepen voor jonge Almeerders die een opleiding hebben afgerond, maar geen baan kunnen vinden. Dit gaat om afgestudeerden van het MBO, HBO en het WO. Met zo’n startersbeurs krijgen deze jongeren de kans om relevante werkervaring op te doen.” De Almeerse jongeren worden dan voor maximaal zes maanden door een werkgever aangesteld en de gemeente stelt hier een vergoeding van € 500 netto tegenover. Daarnaast wordt een bedrag van € 100 netto gespaard voor eventuele aanvullende studie- en opleidingskosten.

Positieve ervaringen
Soetekouw: “Er zijn veel verschillende gemeenten, verspreid over het hele land, die dergelijke startersbeurzen verstrekken. Dit levert overwegend goede resultaten op en in Den Haag zijn ze zelfs van plan om de startersbeurs uit te breiden. In Noord-Brabant blijkt dat meer dan de helft van alle jongeren direct na deelname aan de startersbeurs een betaalde baan vindt. Gezien de positieve ervaringen die andere gemeenten met de startersbeurs hebben, is de PvdA nieuwsgierig naar de redenen van het college om te stoppen met deze startersbeurs.”

Schriftelijke vragen
De PvdA heeft op initiatief van de Almeerse werkgroep Werk besloten om schriftelijke vragen in te dienen over deze beëindiging van de startersbeurs. Soetekouw: “Wij willen graag in kaart brengen hoeveel Almeerders gebruik hebben gemaakt van deze voorziening en welke kosten daar in totaal mee gemoeid zijn. Daarnaast zijn wij benieuwd naar de mening van het college over de startersbeurs. Gezien de positieve ervaringen op andere plekken in het land willen wij graag weten of het college van plan is in de toekomst een doorstart te maken met de startersbeurs.” Het college heeft ongeveer vier weken om antwoord te geven op de schriftelijke vragen van de PvdA.

Jerzy Soetekouw

Jerzy Soetekouw

“Als wethouder zet ik mij in voor een stad waarin niet naar iemands afkomst, maar naar iemands toekomst wordt gekeken. Ik wil vooruit met Almere door te investeren in de toekomst van onze stad. Investeren in de toekomst betekent investeren in kinderen en in onderwijs, maar ook in werkgelegenheid en ouderenvoorzieningen. Dat betekent dat niemand

Meer over Jerzy Soetekouw