Slimmer bouwen voor een beter en sneller resultaat

Door Ruud de Jonge op 18 november 2021

Bij de begroting voor 2022 is de motie van de PvdA aangenomen die het college oproept om met een voorstel te komen de woningbouw te versnellen. Het doel? Zodat er tussen 2021-2025 zeker 15.000 (betaalbare)woningen in Almere bij komen door slimmer én beter te bouwen.

In de Woonvisie is gekozen om 24.500 nieuwe woningen te realiseren voor 2030. Dit lijkt een mooi aantal. De woningnood is hoog en er is een dringend tekort aan woningen. Met name betaalbare woningen voor jongeren, starters en mensen met een modaal inkomen. Alle stappen die leiden tot meer betaalbare woningen, zijn voor de PvdA welkom.

‘Parametrisch’ bouwen

Parametrisch gebouwde wijk (visualisatie)

Parametrisch gebouwde wijk (visualisatie)

Op initiatief van Mark de Kuster (VVD) is een bijeenkomst georganiseerd over modern bouwen en ontwerpen in Almere. Een samenwerking tussen partijen (GoedeStede, BPD en van Wijnen) heeft tijdens die bijeenkomst een plan gepresenteerd om grote stappen te maken. Om te beginnen maakt het plan gebruik van computersimulatie dat in 1x een hele woonwijk kan ontwerpen met alle voorzieningen die je daar mag verwachten. Flexibel en aanpasbaar aan de locatie. Vervolgens worden de huizen in fabrieken gebouwd en op locatie in elkaar gezet.

Voor de PvdA dus reden genoeg om de motie in te dienen bij de begroting voor 2022. Het is een mooie kans zijn om in Almere sneller te bouwen en méér betaalbare woningen te realiseren. Waarbij de menselijke maat, groen, betaalbaar en duurzaamheid voorop staan. De motie is met een ruime meerderheid aangenomen. Het college zal nu met een voorstel moeten komen om dit initiatief te onderzoeken en zo de woningbouw te versnellen.

7 december organiseert de PvdA een Politiek Café over dit initiatief. Een uitstekende gelegenheid om meer te weten te komen over dit onderwerp. Want wonen is een recht!

Ruud de Jonge

Ruud de Jonge

Wie ben ik? Net zoals veel Almeerders, kom ik oorspronkelijk uit Amsterdam. Ik ben in 1983 naar Almere verhuisd en heb de stad nooit meer (als woonplaats) verlaten. Ik kom uit een echt rood nest waar de PvdA, de VARA en het Parool dagelijkse kost waren. Dat laat je nooit meer los. Almere heeft een

Meer over Ruud de Jonge