Door op 19 november 2014

Studiedag: de Schilderswijk en de Staten Generaal

De fractie van de PvdA heeft op 7 november 2014 een ontdekkingstocht door delen van Den Haag gemaakt. Een tocht door twee delen van ’s Gravenhage die dankzij de media landelijk befaamd zijn: de Schilderwijk en het Binnenhof. In beide stadsdelen is de Almeerse PvdA-fractie rondgeleid door een Duivesteijn: Peter en Adri.

Schilderswijk
De Haagse Schilderswijk heeft een naam. Wie de landelijke media volgt moet welhaast de indruk krijgen dat de oorlog daar bijna is uitgebroken. Reden voor de Almeerse PvdA=fractie om de Schilderswijk te bezoeken. En om zelf te proeven wat de stand van zaken is in de Schilderswijk.

Peter Duivesteijn verwelkomde de fractie met een korte introductie van de Schilderswijk. Vanwege de politieke activiteiten van zijn oudste broers is Peter pas op latere leeftijd ‘actief’ geworden. De betrokkenheid van Peter met de Schilderswijk is groot. Hij wil zorgen voor meer ondernemerschap in de Schilderswijk. Zijn City Mondial is verantwoordelijk voor de communicatie in de Schilderswijk, Transvaal, Rivierenwijk en Stationswijk.

Onder leiding van Peter is de Almeerse PvdA-fractie op de fiets door de Schilderswijk getrokken. De Schilderswijk kent mooie oude woningen, maar ook veel huizen waar je geen schoonheidsprijs mee wint. Naar Almeerse maten kent de Schilderswijk erg weinig groen.

Opvallend: nergens barricades, nergens opstootjes, geen hotspot van onveiligheid. Wel veel speelpleintjes en –veldjes met uitleenposten waar speelgoed werd uitgeleend en mensen die toezicht hielden op de kinderen.

Na de fietstocht heeft de fractie een gesprek gehad met een zeer betrokken buurtbewoner en een medewerker van City Mondial. Deze buurtbewoner spreekt mensen aan als ze verkeerde dingen doen. Hij was boos op de media die ‘zijn’ Schilderswijk stigmatiseerden. En dat allemaal omdat een paar extremisten jonge kinderen vlaggetjes in de handen hadden geduwd.

In de Schilderswijk geen van boven opgelegde initiatieven, maar het faciliteren van huiskamer-initiatieven. City Mondial schrijft niet zelf de wijkkranten vol, maar zorgt voor de eindredactie. De inhoud komt van wijkbewoners die anderen willen laten zien wat hen drijft.

Na het goede gesprek heeft Peter de fractie nog vluchtig het Haagse Stadhuis laten zien: een zee van ruimte voor de Hagenaren in het centrum van de stad.

Het Binnenhof
Op het Binnenhof senator Adri Duivesteijn de rol van gids over. De oud-wethouder van Almere zag er goed uit. De Almeerse PvdA-fractie maakte kennis met het wapen van de provincie Flevoland en de historie van het gebouw van de Eerste Kamer. Zittend in de bankjes van de Eerste Kamer ontwikkelde zich een discussie over principes en politieke waarden. Want daar doet een politicus het voor: de samenleving (een beetje) beter maken.