Vaarwel Adri…

17 maart 2023

In 2006 kwam Adri Duivesteijn naar Almere. In dat zelfde jaar werd hij ziek. Als eigenzinnige sociaal democraat heeft hij vervolgens Almere nog zeven jaar gediend om in 2013 te vertrekken naar de Eerste Kamer. Ook daar liet hij zich niet onbetuigd.

Van activist naar politicus

De politieke carrière van de actievoerder uit de Schilderswijk is gelopen van raadslid en wethouder in Den Haag naar de Tweede Kamer, Almere en de Eerste Kamer. Na het Haagse wethouderschap heeft Adri ruim vijf jaar als directeur gebouwd aan het Nederlands Architectuurinstituut. Als lid van de Tweede Kamer heeft hij wel eens een brief ontvangen van een lokale organisatie voor woonconsumenten uit Almere. 

Relativering

Tijdens een werkbezoek van de PvdA-fractie in Den Haag liet de gedreven Adri blijken ook over relativeringsvermogen te beschikken: ‘Ik heb in de Tweede Kamer vol vuur staan debatteren met anderen met een opvatting die diametraal stond op de sociaal democratische idealen. En als ik dan het gebouw van de Tweede Kamer uit kwam, zag ik daar een straat vol mensen die geen idee hadden van wat allemaal in het debat over tafel was gegaan.

Landelijk netwerk voor Almere

In 2006 kwam Adri naar Almere. Adri kon het niet zo goed vinden met Wouter Bos. Die was Adri veel te liberaal. Adri had er wel oren naar om te doen wat Rob Beuse hem in 2005 kwam vragen: In Almere weer wethouder worden. Die vraag was het gevolg van een strategische zet. Almeerse fractievoorzitters wilden met een burgemeester en wethouders met een landelijk netwerk een lange wens van Almere vervullen: betere verbindingen met Amsterdam. Dat is gelukt. De A6 is verdubbeld, evenals het aantal treinen van en naar Almere. Als slagroom op de taart krijgt Almere sinds 2010 ook nog extra geld van het Rijk. 

Rechtsomkeert

Over de komst van Adri naar Almere bestaat een anekdote. Nadat duidelijk was welke wethouders de PvdA zou leveren, heeft de fractievoorzitter van de PvdA de burgemeester geïnformeerd over haar nieuwe collega wethouder. Annemarie was op weg naar een overleg elders. Nadat Annemarie hoorde dat Adri naar Almere zou komen, liet ze haar chauffeur rechtsomkeert maken.

Speeltuin

Almere was een grote speeltuin voor Adri. Hij heeft daar veel nieuwe ontwikkelingen in gang gezet. Adri zag graag dat de inwoner van woonconsument tot woonproducent zou transformeren. Particulier opdrachtgeverschap kreeg zo een mooie plaats in het Almeerse woonbeleid. Voor mensen met een smalle beurs is Ik Bouw Betaalbaar in Almere ontwikkelt: zelf een huis bouwen met een bescheiden budget. Na de komst van Adri heeft de welstandscommissie minder werk gekregen en mochten inwoners eenvoudiger iets aan hun huis aanbouwen. Was Almere Duin ontstaan zonder de inspirerende inbreng van Adri? Had Almere de Almere Principles gekend als Adri niet, liggend in een ziekhuis en kijkend met één oog, naar een VPRO-uitzending had gekeken over ‘Cradle to Cradle’? 

Wooncoöperatie en vrije artsenkeuze

In 2013 werd Adri geroepen om lid te worden van de Eerste Kamer. Ook daar liet hij zich niet onbetuigd. Dankzij Adri kent de Woningwet een Hoofdstuk met als opschrift ‘Wooncoöperaties’. Dat Hoofdstuk kent slechts een wettelijk voorschrift en staat vlak voor de ouderwetse ‘Toegelaten Instellingen’, ook wel woningcorporaties genoemd. In 2014 zorgde Adri samen met de PvdA-ers Linthorst en Ter Horst dat een meerderheid van de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel stemde waardoor een einde dreigde te komen aan de vrije artsenkeuze. 

Tevreden

Sinds 2006 heeft Adri last gehad van de gevolgen van de ziekte prostaatkanker. In december 2013 werd duidelijk dat genezing niet mogelijk zou zijn. In januari liet hij dat zijn Almeerse vrienden weten met de groet “Iedereen een mooi en gezond 2014 toegewenst”. Adri maakte toen al duidelijk dat hij over zijn leven een grote tevredenheid voelde. Hij was van plan daar nog zo lang mogelijk mooie momenten aan toe te voegen. 

Een ontmoeting

Eind februari 2023 stond ik voor de deur van Adri en Liesbeth. Eerdere afspraken konden vanwege ziekenhuisopnames niet doorgaan. Toen ik voor de deur stond met de gebruikelijke rode rozen, appte Adri dat hij zich niet echt goed voelde. Adri deed toch open en maakte koffie. Zijn lichaam begon hem te hinderen. Het voelde zwaar. We spraken zoals altijd over de PvdA, over Almere en haalden herinneringen op. Na het bezoek een appje: “Het is altijd een warme en mooie ontmoeting met bijzondere herinneringen aan een belangrijke tijd.“ Adri was zeer tevreden over zijn tijd in Almere.

Vaarwel

Adri Duivesteijn is niet meer onder ons. Ik zal hem missen. Vaarwel eigenzinnige sociaal democraat…  

John van der Pauw