Warme aandacht voor buitenslapers in de kou

Door redactie op 16 januari 2024

Met haar raadsvragen heeft raadslid Aya Selman donderdag tijdens de Politieke Markt aandacht gevestigd op daklozen die ’s nachts buiten slapen. Met de lage temperatuur van nu, is dat volgens haar voor mensen zonder dak boven het hoofd “oncomfortabel en zelfs levensbedreigend”. Aya toonde zich met de urgente vragen bezorgd over de meest kwetsbare mensen in Almere.

De gemeente treft al wel maatregelen. In Poort zijn dertien plaatsen beschikbaar voor noodopvang bij bar weer. Die worden uitsluitend aan vrouwen aangeboden. Een gymnastiekzaal op Annapark wordt niet door sporters gebruikt en daar verblijven nu ruim twintig daklozen.

Aya wees de wethouder erop dat ondanks de maatregelen nu toch nog mensen buiten slapen. Wethouder Froukje de Jonge gaf als verklaring dat het om een groep “niet zo stuurbare mensen” gaat. Het zijn volgens haar mensen die niet door hulpverleners gevonden willen worden.

De twee voorzieningen die de gemeente bij extreme kou beschikbaar heeft voor daklozen kunnen eind dit jaar niet meer gebruikt worden. De dag- en nachtopvang in Poort is tijdelijk en moet verlaten worden. De noodopvang in een sporthal op het Annapark in Stad wordt dit jaar gesloopt. De gemeente heeft daar deze winter nog capaciteit voor 35 daklozen. Tijdens de huidige vorstperiode heeft Almere nog wel voldoende mogelijkheden voor opvang.