Door Erik Theunissen op 8 november 2019

Gevolgen Wet arbeidsmarkt en balans (WAB) voor Almeerse werkzoekenden

Schriftelijke vragen: Gevolgen Wet arbeidsmarkt en balans (WAB) voor Almeerse werkzoekenden

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

  1. Heeft het college kennis genomen van het artikel in de Volkskrant van 25 oktober jl., ‘Tientallen miljoenen tekort voor bijstand in 2020, vrezen ambtenaren’*?
  2. In het artikel wordt geschreven over de dreiging dat gemeenten volgend jaar tientallen miljoenen tekort komen op het budget voor de bijstand. Bij een derde van de gemeenten zou het aantal uitkeringen nu alweer toenemen. Geldt deze dreiging ook voor de gemeente Almere?
  3. Wat zijn de gevolgen als Almere te weinig geld krijgt en wellicht achteraf wordt gecompenseerd? Heeft dat tot gevolg dat extra bezuinigingen moeten worden ingezet? En zo ja, in hoeverre is hier rekening mee gehouden in de begroting voor 2020?
  4. Herkent het college de in het artikel genoemde signalen dat werkgevers mensen nu al moeilijker aannemen?
  5. Kan het college aangeven hoe de Tomin aan tegen de WAB? Denken zij mensen nog steeds te kunnen detacheren als werkgevers straks net zoveel moeten betalen als voor gewone werknemers zonder arbeidshandicap?
  6. Arbeidsgehandicapten die nu vaak via sociale werkbedrijven bij bedrijven worden gedetacheerd, worden duurder terwijl werkgevers vaak ook al moeten investeren in begeleiding. Denkt het college dat deze mensen moeilijker werk zullen vinden? Wat gaat het college doen om het voor werkgevers toch aantrekkelijk te maken om mensen met een arbeidshandicap aan te nemen?
  7. Hoe kijkt het college aan tegen het advies van Divosa om een tijdelijke overgangsregeling voor arbeidsgehandicapten in te stellen?
  8. Kunt u aangeven wat de gevolgen van de WAB zijn voor de dienstverlening aan werkzoekenden door de gemeente Almere?
  9. Wat heeft het college van de raad nodig om de uitvoering van re-integratie van werkzoekenden op een adequaat niveau te houden zodat alle Almeerders een eerlijke kans blijven maken op duurzaam betaald werk?
  10. Bent u het met de Partij van de Arbeid eens dat de lokale overheid er voor moet blijven zorgen, ook bij invoering van nieuwe wet en regelgeving, dat alle werkzoekenden een eerlijke kans moeten blijven krijgen op werk?

Toelichting:

Economische groei is niet onbeperkt. Reeds een derde van de gemeenten ervaart een groei in het aantal bijstandsgerechtigden. De Wet arbeidsmarkt en balans (WAB) gaat per 01-01-2020 van kracht. Deze wet heeft als doel de kloof tussen flexibel en vast werk te verkleinen. Een ongewenst effect van deze ontwikkeling is dat de groep kwetsbare mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt een hoger financieel risico vormen voor werkgevers dan voorheen, waardoor werkgevers voorzichtiger worden met wie ze aannemen.
De Partij van de Arbeid maakt zich zorgen dat werkzoekende Almeerders, die begeleid worden door de gemeente na de invoering van de WAB geen eerlijke kans op betaald werk krijgen. Wat gaat de gemeente doen om te voorkomen dat deze groep tussen de wal en het schip terecht komt?

*Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tientallen-miljoenen-tekort-voor-bijstand-in-2020-vrezen-ambtenaren~badb45b3/

03-12-2019 Update

Het college heeft deze vragen beantwoord.

Erik Theunissen

Erik Theunissen

Wie ben ik? Ik ben 32 jaar en ik woon ongeveer 25 jaar in Almere. Ik ben opgegroeid in Amsterdam West en Muziekwijk Noord, nu woon ik in het mooiste stadscentrum van Nederland. Ik heb HBO Facility management gestudeerd en ik heb een tijdje aan de VU gestudeerd, maar de universiteit bleek niet mijn ding te

Meer over Erik Theunissen