Armoede is een fabeltje

12 oktober 2017

De gemiddelde VVD’er gelooft niet in armoede. Armoede bestaat niet zei Rutte ooit. Mensen met een laag inkomen moeten gewoon van hun luie reet af komen en gaan werken en eens stoppen met hun hand op te houden. Dat is zo’n beetje de liberale redenatie op het gebied van armoede. Een redenatie waarin elke vorm van begrip of solidariteit ontbreekt. Alsof het een keuze is om arm te zijn? Stel je voor dat iemand aan 10 mensen de vraag stelt: Wie wil er arm zijn? En er 4 mensen hun hand opsteken. Zie jij dat gebeuren? Ik denk het niet. Armoede is nooit een keuze! En dan hebben we het nog niet eens gehad over kinderen die in armoede opgroeien of mensen die 40 uur in de week werken en toch nauwelijks geld over houden om eten op tafel te zetten.

‘Onze motie met @CDAAlmere over het Woonlastenfonds is aangenomen. Goede zaak! Begin van het einde van deze regeling. #raad036.’

Dat was de overwinningstweet van de VVD afgelopen donderdag nadat hun motie over het afbouwen van het Woonlastenfonds door een meerderheid van de raad was aangenomen. Met trots vierde de VVD het begin van het einde van een regeling waar 2000 Almeerdes met een laag inkomen en een te hoge huur van afhankelijk zijn. Het fonds helpt hen om de huurlast te verlichten waardoor ze maandelijks maximaal 30 euro extra te besteden hebben. Als PvdA’er begrijp ik gewoon niet hoe je trots kan zijn op het afbouwen van deze regeling. Hoe kan je zo koud zijn richting je stadsgenoten die het wat minder breed hebben? Willen wij dan niet allemaal en stad waarin wij het allemaal goed hebben? Kennelijk niet en hoe triest en confronterend is dat… Geen fijne stad om in te leven als je het minder breed hebt en het liberale denkwerk de dienst uitmaakt.

Van ons mag verwacht worden dat wij ons zullen blijven inzetten voor een stad waarin iedereen het goed heeft. Het Woonlastenfonds is een belangrijk instrument om de lasten van mensen met een laag inkomen en een te hoge huur te verlichten en wij zullen alles op alles zetten om het fonds voor de mensen in de stad die het nodig hebben te behouden.

Kerim Iskender, raadslid PvdA