Door op 24 augustus 2015

PvdA’ers op bezoek bij actieve Buitenaren in Focuswijken

“Dit moeten we eigenlijk veel vaker doen” zeiden de PvdA-leden na afloop van een excursie in de focuswijken Molenbuurt en Bouwmeesterbuurt van Almere Buiten. Met dank aan actieve Buitenaren die de PvdA’ers lieten zien hoe zij hun buurt de goede weg op helpen. Ook het wijkteam en de gebiedsmanager deden een duit in het excursie-zakje.

Op dinsdag 18 augustus 2015 verzamelden PvdA’ers zich in het Gebiedskantoor van Almere Buiten. Gebiedsmanager Mylan Derkink verzorgde een nuttige introductie over de beide focuswijken. Zowel de Bouwmeester- als de Molenbuurt zijn ‘focuswijk’. Dat zijn wijken met bewoners die extra aandacht kunnen gebruiken. PvdA-wethouder Henk Mulder voert als wethouder de regie op die extra aandacht van de gemeente.

Els Wensjes (van Boxtel) vertelde enthousiast over haar Molenbuurt en over haar Wensjes-stichting. Els heeft een winkel die – als het nodig is binnen 24 uur – hulpgoederen levert aan gezinnen in nood in Almere. De PvdA’ers fietsten naar de Wensjes-winkel voor een nadere kennismaking. Daar zagen ze een project waar de PvdA’ers veel waardering voor hebben.

Na de bezichtiging van de winkel van Els ging de tocht al fietsend naar het van Eesterenplein. Daar werden de PvdA’ers welkom geheten door Thea Snabilie, Mirjam Visscher en John van Soest van de Zelfbeheergroep Lage Vaart. Via wijktuin de Vrolijke Spruit en kinderboerderij De Stek fietsten de PvdA’ers vervolgens naar de Lage Vaart.

Het groen aan de Lage Vaart wordt nu tien jaar door de zelfbeheergroep onderhouden. De werkgroep Lage Vaart bestaat uit een twintigtal burgers die belangeloos het groen onderhouden en daar ook vruchtbomen onderhouden. Vol waardering bekeken de PvdA’ers de pluktuin met vruchtbomen en – struiken, een van de meest recente aanwinsten langs de Lage Vaart.

“Ik kan uit eigen waarneming zeggen dat het gebied langs de Lage Vaart er op deze plek stukken beter uitziet dan tien jaar geleden”, laat fractievoorzitter John van der Pauw weten. “Heel enthousiasmerend.”

De laatste stop tijdens de excursie was bij het Wijkteam dat sinds begin dit jaar werkzaam is om de zorg en ondersteuning voor bewoners in goede banen te leiden. Duidelijk werd dat het Wijkteam inmiddels goed functioneert. Als eerste meldde het wijkteam dat er in Almere, en zeker in de Molenbuurt- en Bouwmeesterbuurt, nog altijd een schrijnend tekort is aan echt betaalbare huurwoningen.

Geen excursie van PvdA’ers zonder een evaluatie. De deelnemers waren zeer tevreden over wat ze met eigen ogen hadden mogen zien. “Een nuttige excursie waarvan iedereen vond dat we het vaker moeten doen. En heel inspirerend om te zien dat buurtbewoners zelf het initiatief nemen om hun buurt beter en mooier te maken.”, aldus Van der Pauw.