Vrijwillig is ook echt vrijwillig!

Door Leida Höhle op 16 juni 2023
Schoolkamp naar Bladel, excursies naar het Tropenmuseum en de eindmusical Confetti. Wat mij betreft een aantal hoogtepunten van mijn schooltijd op De Driemaster in Stedenwijk, waar ik met veel plezier op terugkijk. Heel veel mensen hebben, net als ik dus, warme herinneringen aan dit soort activiteiten, die buiten hun reguliere lessen werden georganiseerd. Deze activiteiten worden betaald uit de vrijwillige ouderbijdrage. Over de vrijwilligheid van die bijdrage spraken we, op verzoek van de PvdA, laatst in de gemeenteraad.

Nederlandse wetgeving: Ouderbijdrage is altijd vrijwillig en alle kinderen doen mee

De wetgeving over de vrijwillige ouderbijdrage is 2 jaar geleden aangescherpt. De kern van de wijziging is dat alle leerlingen mee moeten kunnen doen met activiteiten die de school organiseert, ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Dit moet expliciet vermeld worden in de schoolgids. Ouders die de bijdrage niet willen of kunnen betalen, hoeven geen reden op te geven of inzicht te geven in hun financiële status. Dit is zo bepaald door de rijksoverheid.

De Almeerse praktijk is anders

In de praktijk blijkt echter dat deze vrijwilligheid niet overal op dezelfde manier wordt toegepast. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zonder in te gaan op de exacte situaties, blijkt dat er diverse scholen zijn in Almere waarbij ouders een verklaring moeten geven wanneer zij de ouderbijdrage niet kunnen betalen. Dit is voor de mensen waarom het gaat heel vervelend en bovendien druist het in tegen de wet. Daarom is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk verbeterd wordt.

Motie al uitgevoerd

Tijdens de bespreking gaf wethouder Roelie Bosch aan dat ze diezelfde week al gesproken had met de schoolbesturen. De ouderbijdrage was daarbij één van de onderwerpen op de agenda. Met de schoolbesturen is afgesproken dat zij nogmaals naar hun communicatie kijken en -waar nodig- de websites en schoolgidsen door de scholen zullen worden aangepakt. Als partij zijn we blij dat de motie al is uitgevoerd en we zullen blijven monitoren hoe de vrijwillige ouderbijdrage in Almere wordt geïnterpreteerd.

Leida Höhle

Leida Höhle

Mijn naam is Leida Höhle. Ik ben in 1983 in Stedenwijk-Zuid geboren en woon nu al een hele tijd met veel plezier in het Europakwartier in Poort. Ik heb Almere zien uitgroeien tot een prachtige groene stad, waar al meer dan 217.000 mensen hun thuis vinden. Wij bieden een plek aan mensen met veel verschillende

Meer over Leida Höhle