Op 15 januari 2019 mocht ik als loco-burgemeester een bijdrage leveren aan een indrukwekkende, uitverkochte bijeenkomst ter herinnering aan de 90e geboortedag van Martin Luther King. Op deze gedenkwaardige avond was “Keep Moving Forward” het centrale thema. Ik opende die avond met een betoog waarin ik stelde dat de droom van Dr. King – een samenleving van liefde en broederschap tussen alle lagen in de bevolking – in Almere langzaam maar zeker realiteit aan het worden is. Natuurlijk ging het ook over de opgaven waar wij voor staan als samenleving, op het gebied van onder meer kansengelijkheid en (institutionele) discriminatie.
Op deze avond maakte ik ook voor het eerst kennis met Harcourt Klinefelter, de vriend en speechschrijver van Dr. King, ontvangen als eregast van de avond. Een grote bron van inspiratie en als persoon zelf ook een mooie verbeelding van precies datgene waar Martin Luther King hartstochtelijk voor streed. Landelijk activist en initiatiefnemer van The Black Archives, Mitchell Esajas, plaatste het gedachtegoed van King in een breder perspectief. Hij noemde deze de 3 (+2) lijnen. King voerde zijn vreedzame, ideologische strijd tegen: racisme, armoede en militarisme. Daarnaast vormden ook de bestrijding van seksisme en homofobie belangrijke pijlers. Ik herken, vele generaties later, in deze lijnen duidelijke actuele én sociaaldemocratische opgaven.
Op deze zelfde avond maakte schrijver Johannes Fretz indruk door beroemde woorden van Martin Luther King te bewerken: “If Rosa Parks didn’t sit, Martin Luther King wasn’t able to walk. If Martin Luther King didn’t walk, Barack Obama wasn’t able to run. If Obama didn’t run, we couldn’t fly today.”
Op zondagmiddag 14 juni 2020 van 17.00 – 19.00 uur maakt Almere in het Lumierepark een vuist tegen racisme. De directe aanleiding vormt de dood van George Floyd door extreem politiegeweld. De dood van deze zwarte Amerikaan heeft wereldwijd geleid tot veel aandacht voor institutioneel racisme en ongelijkheid. We zijn goed bekend met institutioneel racisme tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten, maar helaas ervaren wereldwijd ook grote groepen mensen dagelijks de gevolgen van institutioneel racisme.
Op initiatief van diverse Almeerse jongeren uit de stad organiseert jong en oud gezamenlijk een manifestatie: Ally tegen Racisme. Deze demonstratie volgt principes die zijn gebaseerd op de ideeën van geweldloos verzet van Martin Luther King. De organisatie bestaat uit Almeerders van veel verschillende achtergronden: Surinaams, Chinees, Ghanees, Koreaans, Syrisch, Israëlisch, Irakees en Nederlands. De organisatie accepteert het onrecht dat hoort bij racisme en discriminatie niet. Op zondag 14 juni is Almere solidair aan de duizenden betogers die hen voorgingen. De strijd tegen racisme, discriminatie en onverdraagzaamheid is nog altijd keihard nodig. Ook in Almere.
In Almere leven we met meer dan 170 verschillende etniciteiten naast en met elkaar. Iedereen verdient een gelijke, eerlijke kans. Kleur, afkomst, geslacht en religie mogen nooit een rol spelen. Wit of zwart, allemaal Almeerders. Samen hebben we onze jonge, mooie stad opgebouwd. Daarom is de oproep ook om samen in actie te komen. Samen tegen racisme. Samen maken we een vuist. Samen staan we sterk. Een strijd tegen onrecht en voor gelijke kansen, ook hier in Almere. Een strijd voor verheffing, een sociaaldemocratische strijd.
Tijdens deze demonstratie zal ook Harcourt Klinefelter weer aanwezig zijn. Hij keert terug naar de stad die hij begin 2019 in zijn hart had gesloten. Bij de Martin Luther King-bijeenkomst keek hij geëmotioneerd in de zaal en gaf aan dat hij -net als eerder op de dag in de stad en op middelbare school Het Echnaton- had gezien hoe de droom van Martin Luther King al aardig lijkt te zijn gelukt: een samenleving met broederschap ongeacht afkomst, religie, geslacht. Tegelijkertijd waarschuwde hij voor de toenemende “anxiety”, (de onrust, de overspannenheid, het opgejaagde) in onze samenleving. Dan ligt, zo betoogt hij, angst op de loer. Angst vergroot de verschillen en zorgt voor het barricaderen van jezelf ten opzichte van anderen. Angst brengt exclusiviteit met zich mee, terwijl zijn wens is om een inclusieve samenleving te realiseren.
Het kán in Almere door op zondag 14 juni opnieuw een betekenisvolle stap naar voren te zetten, door een liefdevolle, krachtige en verbindende demonstratie te organiseren. “Als je niet kunt vliegen, ren dan; als je niet kunt rennen, loop dan; als je niet kunt lopen, kruip dan. Maar wat we ook doen, we moeten vooruit blijven bewegen.”
Jerzy Soetekouw
Voetnoot: De PvdA Almere ondersteunt de vreedzame en verbindende doelstelling vanuit de organisatie van de bijeenkomst. Wij vinden het belangrijk ons in te zetten voor gelijke kansen en ons uit te spreken tegen racisme. De PvdA benadrukt tevens het belangrijk te vinden dat tijdens de demonstratie het maximale wordt gedaan om de volksgezondheidrisico’s te beperken. Demonstreren is een grondrecht, maar in Corona-tijd is het evenzeer belangrijk de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.
* Op de gebruikte foto’s in dit artikel rust copyright en deze mogen niet zonder uitdrukkelijk schriftelijke toestemming van de fotograaf worden hergebruikt.